Adevarul despre indulcitorii artificiali si slabire

Publicat in

Este in regula sa consumi indulcitori artificiali fara calorii cand vrei sa slabesti? Sau fac mai mult rau decat bine?

Alimentele si bauturile indulcite cu zahar contin in general multe calorii, in timp ce cele indulcite artificial contin de obicei putine sau deloc calorii. Prin urmare, consumul de produse indulcite artificial ar trebui sa te ajute sa slabesti, nu-i asa? Cercetarile in aceasta problema ofera rezultate diferite.

Unele studii au aratat ca alimentele si bauturile indulcite artificial pot sprijini pierderea in greutate, in timp ce altele au constatat ca cei care consuma mai multe din aceste produse au mai multe sanse sa fie obezi decat cei care nu le consuma.

Pentru a ajuta la descifrarea acestui mister, cercetatorii de la Universitatea Marista din Mérida au efectuat o meta-analiza a 20 de studii care au implicat un total de 2.914 de participanti. Au descoperit ca, in medie, persoanele care au consumat alimente si bauturi indulcite artificial au pierdut mai mult in greutate si au inregistrat o scadere mai mare a indicelui masei corporale decat cei care nu au facut-o.

Mai mult, motivul pentru aceasta pierdere in greutate suplimentara este instructiva. In sine, indulcitorii artificiali nu au practic niciun impact asupra greutatii corporale - nu sunt "suplimente pentru arderea grasimilor", in fond - dar atunci cand sunt folositi inlocuind indulcitori calorici precum zaharoza sau siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, aportul caloric scade, iar pierderea in greutate creste.

Daca ai o pofta de dulce persistenta, alegerea substituentilor artificiali de zahar in locul zaharului te poate ajuta sa-ti controlezi mai bine aportul de calorii si sa-ti atingi obiectivele de compozitie corporala. Cu toate acestea, as recomanda sa eviti consumul necontrolat de indulcitori artificiali din doua motive:

  1. In timp ce efectele negative asupra sanatatii sunt adesea exagerate, exista preocupari stiintifice justificate cu privire la impactul pe termen lung pe care acestia il pot avea (in special asupra florei intestinale).
  2. Chiar daca ar fi o interpretare fortata (si incorecta din punct de vedere stiintific) sa spunem ca indulcitorii artificiali amplifica dorinta de dulce, unii oameni cad in obiceiul de a-i folosi in exces (mai ales in timpul dietelor) si au dificultati in a se dezvata si a reveni la alimentatia normala.

Din aceste motive, prefer cel mult indulcitorii naturali non-nutritivi precum stevia, eritritolul, fructul monk si aluloza.

Referinte

  1. Miller, Paige E, and Vanessa Perez. “Low-Calorie Sweeteners and Body Weight and Composition: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 100, no. 3, 18 June 2014, pp. 765–777, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4135487/, https://doi.org/10.3945/ajcn.113.082826. Accessed 4 Mar. 2019.
  2. Ruanpeng, D., et al. “Sugar and Artificially Sweetened Beverages Linked to Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis.” QJM: An International Journal of Medicine, vol. 110, no. 8, 11 Apr. 2017, pp. 513–520, https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx068.
  3. Laviada‐Molina, Hugo, et al. “Effects of Nonnutritive Sweeteners on Body Weight and BMI in Diverse Clinical Contexts: Systematic Review and Meta‐Analysis.” Obesity Reviews, vol. 21, no. 7, 25 Mar. 2020, https://doi.org/10.1111/obr.13020. Accessed 8 Dec. 2020.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.