Alearga pentru a slabi

Publicat in

Miscare anti-alergare a mers prea departe. Alergatul nu este stupid si te poate ajuta sa slabesti si sa ai o conditie fizica buna. Dar ideea este sa alergi, nu sa faci jogging!

A existat o revolta impotriva joggingului in comunitatea fitness. Lumea a inceput sa se distanteze de alergarile pe distante lungi. Si in mare parte este un lucru bun. Dar de aici a aparut ideea ca alergatul in general este stupid. Unii antrenori spun ca alergatul este cea mai mare greseala pe care o poti face cand vrei sa fii in forma. 

Sunt pro punerea la zid a joggingului, dar sa spui ca alergatul la modul general este nociv, arata o gandire ingusta. Oamenii sunt la propriu construiti sa alerge. 

In ierarhia lucrurilor pe care trebuie sa le faci ca sa supravietuiesti, alergatul este in capul listei, langa a avea puls! Cei care ridica greutati si abia se misca neavand deloc conditie fizica sunt deja un cliseu.

Motive sa alergi

Alergatul are unele beneficii, printre care:

  • Productie mai mare de hormon de crestere si testosteron.
  • Forta mai mare a picioarelor.
  • Coordonare mai buna.
  • rezistenta mai mare a tesuturilor moi si conjunctive. 
  • Preventia accidentarilor.

Dar nu ma refer la a alerga 5-10 km. Ma refer la alergat in felul cum este construit corpul uman: sprinturi sau alergari rapide pe distante de maxim 800 de metrii. Iata o lista cu diferite distante de alergare si beneficiile asociate.

Distante foarte scurte (10-40 metrii)

Fa sprinturi pe aceasta distanta pentru cresterea fortei picioarelor, puterii si imbunatatirea  productiei de hormoni. Fa pana la 10 sprinturi cu o recuperare completa intre ele, in doua sesiuni pe saptamana. 

Distante medii (40-100 metrii)

Este o alungire a distantei precedente care poate fi folosita repetat pentru conditionare fizica, sau pentru sporirea andurantei musculare a picioarelor. Fa pana la 8 sprinturi cu recuperare completa intre ele. 

Distante lungi (100-800 metrii)

Aceste distante reprezinta un cosmar anaerobic. Iti vor testa duritatea mentala, picioarele si vointa de a nu voma pe tine. Fa alergari la viteza mare pe 400-800 metrii si vei avea o nou definitie a efortului de mare intensitate. 

Are efecte similare cu cele listate anterior, dar cu accent mai mare pe conditie fizica si slabire. Sa faci 4-6 repetari este suficient pentru majoritatea. 

Sprinturi in panta

Sprinturile in panta sunt printre cele mai subapreciate unelte fitness. Ai toate beneficiile sprinturilor, dar bonus mai putina presiune pe articulatii, mai ales cand decelerezi (cand se si accidenteaza majoritatea). Fa sprinturi in panta o data pe saptamana pentru a iti completa antrenamentele cu greutati sau de sprinting. 

Stafete

Miscarile atletice, pe langa ca te ajuta sa slabesti, previn si accidentarile genunchilor sau gleznelor. 

Sa inveti sa schimbi rapid directia te protejeaza de accidentari. Iata doua feluri de a face stafete. 

1 -  Stafete laterale

 

 

Stafete rapide intrte doua puncte cu un pas intre schimbarile de directie; cu alte cuvinte, faci doi pasi la dreapta si apoi doi la stanga. 

Se pune accent pe schimbarea laterala a directiei si este o modalitate buna de a imbunatati coordonarea si puterea picioarelor, concomitent cu arderea multor calorii.

Repetarile multe o sa iti incendieze picioarele si plamanii. 

2 - Stafete fata/spate

Pune conuri la 5-10-15-20 metrii. Alearga la primul con si inapoi la start. Apoi la al doilea con si inapoi la start. Continua asa cu toate conurile.

Diferitele tipuri de sprinturi pot fi facute in ziua libera de la sala, sau in aceeasi zi daca intre antrenamentele de alergare si cele cu greutati se lasa CEL PUTIN 4-6 ore. 

Alergatul face parte din functionalitatea umana si te metine sanatos si in forma. Deteriorarea mersului este unul din principalii factori care prezic cat vei trai, asa ca sa iti pastrezi capacitatea de a alerga si a merge cum trebuie este obligatoriu pentru o viata lunga si sanatoasa. 

Stiu, tie iti place sa stai printre fiare si cand vrei sa slabesti preferi sa faci repetari mai multe si sa nu mananci. Dar alergatul trebuie sa faca parte din antrenamentele tale indiferent de scop, cu atat mai mult cand vrei sa dai jos din slana. Asta te face un sportiv complet!

Apropo, joggingul este de rahat!

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.