Beneficiile zincului

Publicat in

O deficienta foarte mica de zinc este un dezastru. Imbunatateste-ti aspectul fizic si sanatatea suplimentandu-te cu zinc.

Zincul este un mineral foarte important, fiind gasit in toate tesuturile din corp  si implicat direct in diviziunile celulare. Este si un puternic antioxidant, si este implicat activ in mentinerea unui mediu endocrin sanatos si o balanta hormonala optima.

Deficientele de zinc reduc fertilitatea si cauzeaza probleme legate de libidou, atat la barbati cat si la femei. Nivelele reduse de zinc exacerbeaza si efectele stresului asupra organismului, si grabesc imbatranirea. Nivele bune de zinc sunt necesare pentru o perfromanta fizica buna, nivele ridicate de energie si un aspect fizic placut. Zincul afecteaza sinteza proteinelor si este necesar pentru functionarea celulelor rosii si albe. Este foarte concentrat in oase, pancreas, rinichi, ficat si retina.

In acest articol vei afla de ce este atat de important sa ai grija la aportul de zinc. Deficientele de zinc nu sunt comune doar in tarile cu rata mare de malnutritie si saracie. Sunt larg raspandite si in tarile civilizate, fiind mai pronuntate in locurile unde populatia consuma o dieta foarte bogata in cereale si proteine provenite din grane.  Nivele reduse de zinc sunt des intalnite la barbati, femei, copii, si un procent enorm de sportivi.

Deficientele de zinc apar pentru ca nu se consuma suficiente alimente bogate in zinc. Zincul se gaseste in cantitati mari in carnuri, unele fructe de mare - stridiile au cele mai mari cocnentratii de zinc dintre toate alimentele - si lactate. Cerealele integrale si legumele contin si ele zinc, dar este legat de fitati, facand zincul inaccesibil organismului. Vegetarienii sunt foarte predispusi la deficiente de zinc, dar la fel sunt si alcoolici si persoanele cu probleme digestive. Si medicatia poate reduce semnificativ nivelele de zinc. Persoanele de sex feminin care folosesc anticonceptionale prezinta si ele risc crescut de deficienta.

Primele semne ale deficientei de zinc sunt poftele dupa alimente sarate sau dulci (peste medie ca intensitate). Alte simptome legate de deficienta de zinc: diaree, nivele mici de energie, oboseala cronica, infertilitate, sistem imunitar prost, memorie proasta, vindecarea greoaie a ranilor, tiuit in urechi. Aceste simptome sunt specifice si altor afectiuni, asa ca este greu sa se faca corelatia intre ele si deficientele de zinc. Este nevoie de un test, dat la finalul articolului. 

Si acum sa analizam beneficiile aduse de zinc, in sepcil suplimentarea sa, daca nu exista un aport suficient prin dieta.

1. Zincul imbunatateste performantele sportive si forta

Nivelele corespunzatoare de zinc afecteaza in mod direct performantele sportive si forta in urma antrenamentelor pentru ca joaca un rol primar in producerea hormonilor anabolici. Nivele mari de zinc in corp inseamna eliberari mai mari de testosteron, hormon de crestere si IGF-1. Fara acesti hormoni, nu vei beneficia de pe urma antrenamentelor la sala sau in alte sporturi.

Administrarea de zinc timp de patru saptamani unor sportivi care urmau sa sustina un test fizic foarte solicitant a dus la un rapsuns mai mare al testosteronului dupa exercitiile fizice. Suplimentarea cu zinc a dus la o crestere mult mai mare a testosteronului decat suplimentarea cu seleniu (un alt mineral care reduce stresul oxidativ in testicule). Zincul sporeste rata de conversie al androstenedionului in testosteron, si in corelatie cu efortul fizic intens permite organismului sa produca si mai mult testosteron

Productia sportita de testosteron dupa antrenamente permite o recuperare mai buna si o crestere mai mare a fortei. Iar nivelele mari de zinc iti dau mai multa energie si imbunatatesc metabolismul.

2. Zincul sustine sistemul reproducator masculin si fertilitatea

Zincul este un mineral critic pentru nivele robuste de testosteron, iar celulele prostatei necesita cantitati mari de zinc pentru a functiona cum trebuie. Nivelele reduse de zinc scad productia de testosteron, cresc riscul de aparitie a cancerului de prostata si cauzeaza infertilitate. Nivelele mici de zinc au fost asociate si cu libidou scazut.
Studiile confirma ca babrbatii care au nivele mai mari de testosteron, au si nivele mai mari de zinc

Zincul este folosit si pentru a forma enzime care declanseaza diviziunile celulare. Dar, tesutul prostatei necesita de zece ori mai mult zinc pentru a functiona normal. Zincul in cantitati suficiente in prostata o protejeaza de inflamatii, leziuni si cancer. Mai mult, daca celulele prostatei sunt vatamate si dezvolta cancer, nu mai au capacitatea de a retine zincul, ducand la o propagare si mai mare a cancerului.

Studiile facute pe sobolani cu cancer de prostata au aratat ca doze foarte mari de zinc pot vindeca proliferarea celulelor canceroase. Zincul este considerat un potential medicament anti-cancer, si suplimentarea cu zinc la barbatii sanatosi este cea mai buna forma de protectie impotriva cancerului de prostata.

Si in cazul femeilor zincul este util pentru fertilitate, pentru mentinerea balantei hormonale si in preventia cancerului ovarian si de san.

3. Zincul previne cancerul si ridica sistemul imunitar

Prin simplul fapt de a ne asigura ca avem un aport adecvat de zinc, putem preveni unele boli foarte severe precum cancerul si dereglari ale sistemului imunitar. Pe langa cancerul la prostata, nivelele mici de zinc pot duce si la aparitia altor forme de cancer, din moment ce acest mineral este implicat in diviziunile celulare. 

Deficientele de zinc au un efect grav asupra sistemului imunitar, pentru ca descresc activitatea celulelor T. Aceste celule ridica sistemul imunitar al corpului atunci cand virusi, bacterii sau alti factori vatamatori sunt prezenti. Varstnicii sunt mai predispusi la deficiente de zinc, nu numai din cauza dietei, ci si pentru ca odata cu inaintarea in varsta creste nevoia de zinc. 

4. Zincul imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Zincul este indispensabil in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si a endoteliului. Endoteliul este stratul subtire de celule care captuseste vasele de sange si este foarte important in circulatia sangelui. Nivelele reduse de zinc creeaza o deficienta in endoteliu ceea ce ucue la inflamatii si nivele mari de colesterol. Acestea duc la cresterea riscului de boli cardiovasculare.

5. Zincul creste sensibilitatea la insulina

Zincul este necesar pentru functionarea majoritatii hormonilor, inclusiv insulina. Intai, zincul se leaga de insulina astfel incat aceasta este stocata cum trebuie in pancreas si eliberata cand glucoza intra in sange.

Apoi, zincul imbunatateste sanatatea celulelor, alcatuind o componenta a enzimelor necesare ca insulina sa poata baga in celule glucoza, pentru a fi arsa. Acest proces este numit "sensibilitatea la insulina", si inseamna ca celula este receptiva la insulina. Daca celula este rezistenta la insulina, glucoza va ramane in sange, care in final echivaleaza cu ingrasarea. Cand nivelele de zinc scad, apare o reducere a insulinei eliberate de pancreas si o reducere a sensibilitatii periferice la insulina. In timp, aceasta poate duce la diabet.

hormon de crestere natural

6. Zincul este un super antioxidant

Zincul este un antioxidant excelent. Scopul unui antioxidant este de a scapa de radicalii liberi din organism, prin legarea de ei si neutralizarea lor. Zincul este in special util la contracararea efectelor nivelelor mari de fier. Zincul vizeaza si radicalii liberi care cauzeaza inflamatii si este util pentru detoxifierea creierului de metale.

7. Zincul detoxifiaza creierul de metale grele

Efectele antioxidante ale zincului ii permite sa inlature eficient toxinele din corp si le impiedica sa se acumuleze in tesuturi. Degenerarea neuronilor si bolile aferente sunt accelerate de acumularea metalelor grele in creier. Zincul poate elimina aceste toxine.

8. Zincul sporeste functiile cerebrale

Zincul ajuta la mentinerea structurii si sanatatii creierului. Este necesar in metabolismul melatoninei, care controleaza dopamina. De asemenea, zincul face parte dintr-o enzima necesara anabolismului acizilor grasi in membrana creierului. Este un lucru important, pentru ca o buna functionare a creierului este asigurata de transportul de nutrienti la membrana.

9. Zincul creste buna dispozitie si ajuta la evitarea depresiilor

Nu se stie legatura exacta dintre lipsa de zinc si depresii, dar se presupune ca are de a face cu rolul zincului in productia de neurotransmitatori si hormoni. Dopamina, a carei productie este controlata partial de zinc, este o substanta care creste energia, buna dispozitie si capacitatile de invatare. Sanatatea precara a insulinei sau nivele mici de testosteron pot cauza probleme de sanatate care cresc depresia si scad nivelele de energie. Arunca in ecuatie si proprietatile antioxidante ale zincului, si este rezonabil sa credem ca suplimentarea cu zinc poate preveni aparitia depresiilor.

Cum sa testezi nivelele de zinc

Inainte sa incepi sa iei suplimente cu zinc, tine cont de faptul ca exista o anumita doza maxima admisa. Intoxicarile cu zinc pot avea aceleasi efecte negative ca si nivelele mici de zinc. Cel mai bine este sa faci un test pentru a determina nivelele de zinc, si apoi sa te suplimentezi in concordanta. Dupa ce incepi suplimentarea cu zinc, nivelele vor creste, si trebuie sa faci alt test 6-8 saptamani mai tarziu.

Cel mai simplu mod de a testa nivelele de zinc este printrun test de gust. Perceptiile gustului si mirosului sunt dependente de nivelele de zinc din corp. Pentru test, ia zinc sulfat si pune 1-2 lingurite intr-o ceasca si soarbe-l, tinandu-l in gura.

  • Daca ai senzatia ca ai apa in gura, esti foarte deficitar in zinc.
  • Daca are gust usor metalic, ai o deficienta moderata de zinc.
  • Daca are gust dezgustator - foarte metalic si neplacut - probabil ca ai nivele bune de zinc.

Acest test este variabil in functie de gusturile fiecaruia, si nu este 100% exact, dar este un inceput bun.

Cel mai indicat este testul de zinc seric, facut la analizele de sange. Dar si acest test potate fi influentat de alimente, stres, variatii diurne si complicatii de la alte deficiente de nutrienti. Daca faci ambele teste si le corelezi, obtii un rezultat destul de exact. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.