Glutamina

Publicat in

Glutamina este un aminoacid foarte cunoscut, si suplimentele cu glutamina se bucura de mare trecere in randul impatimitilor de sala. Dar este glutamina un supliment minune, asa cum este promovata?

Ce este glutamina? Glutamina este un aminoacid; dupa cum stiti, aminoacizii sunt caramizile din care sunt construite proteinele. Dar nu toti aminoacizii sunt la fel.

Unii sunt esentiali, adica trebuie adusi in organism prin dieta, iar altii sunt neesentiali, adica organismul ii poate produce singur. Din cei 8 aminoacizi esentiali, glutamina nu este printre ei. Atunci de ce este asa de importanta si de ce atata agitatie in jurul suplimentelor cu glutamina?

Glutamina se gaseste intr-o zona gri. Este considerat un aminoacid esential "conditionat". Asta inseamna ca o persoana obisnuita, cu o dieta sanatoasa, nu are nevoie de suplimente cu glutamina. Asta pentru ca glutamina se gaseste in mod natural in alimente precum carnea de vita, peste, organe, pui si chiar fasole, sub forma de acid glutamic.

Atunci cine are nevoie de ea? Oricine aflat sub stres poate beneficia de pe urma suplimentarii cu glutamina. Glutamina este cel mai abundent aminoacid din organism. Se gaseste in cantitati de 3-4 ori mai mari decat ceilalti aminoacizi.

Organismul o foloseste in primul rand pentru mentinerea bunei functionari a intestinului subtire; dar se regaseste si in alte parti, precum muschi, piele si organe interne ca rinichii si ficatul. Pentru ca stresul in interiorul organismului provine de regula de la accidentarea pielii sau muschilor, sau boli, aceste situatii necesita cantitati mai mari de glutamina.

Tineti minte ca antrenamentul cu greutati creeaza mici leziuni la nivelul muschilor, si dupa un astfel de antrenament nivelele de glutamina sunt reduse.

Glutamina intareste si sistemul nostru imunitar. Mai sus am spus ca glutmina este folosita pentru buna functionare a intestinului subtire. Ghiciti unde se afla majortatea celulelor sistemului nostru imunitar! Da, aveti dreptate, se gasesc in intestinul subtire.

De cata glutamina este nevoie?

Mai jos sunt cateva linii mari, pe baza unuei persoane sanatoase care face efort fizic moderat. Se recomanda sa se foloseasca intre 1 si 5 grame de glutamina pe zi. Multi sportivi si culturisti folosesc mai mult de 5 grame pe zi, ceea ce este in regula, dar trebuie sa se faca ceva si pentru imbunatatirea absortiei, la cantitati asa mari.

O buna metoda de a imbunatatii absortia, nu numai a glutaminei, ci a oricarui nutrient sau supliment, este de a fii ingerat cand organismul are cea mai mare nevoie de el. Asta ar fii imediat dupa trezire, dimineata, si imediat dupa antrenament. Alte perioade benefice sunt cu o ora inainte de antrenament, si inainte de culcare.

Ce inseamna L-ul?

Glutamina este de regula vanduta sub denumirea de L-glutamina. Daca credeti ca L-ul este initala celui care a descoperit glutamina va inselati! L-ul vine de la izomerul folosit. Imaginati-va ca va uitati in oglinda. Tu si reflexia sunteti la fel, nu? Nu chiar! Imaginea este aceeasi, dar intoarsa. Deci, ceea ce a fost in stanga este in dreapta si invers. In chimie, exista doi izomeri ai aminoacizilor, L si D. Confuz? Nu va faceti griji, noi nu avem treaba decat cu izomerul L, care este o forma in oglinda a izomerului D. Sub aceasta forma glutamina este vanduta ca si supliment.

Glutamina ajuta in caz de supraantrenament. Acesta se poate intampla oricui, si stim ca atunci cand se instaleaza, rezultatele nu mai vin, se poate chiar regresa. Glutamina alaturi de odihna si o dieta sanatoasa te pot pune pe picioare in astfel de situatii, prin repararea tesuturilor avariate.

Glutamina nu este precum cofeina, sau alte suplimente arzatoare de grasimi, de la care sa simti efectele imediat. Efctele resimtite de la glutamina sunt o recuperare mai buna dupa antrenament, si o febra musculara mai scazuta. Alte efecte care nu le resimti pe loc, dar iti dai seama ca sunt acolo, cresterea imunitatii la raceli si gripe, si prevenirea catabolismului.

Nu s-au raportat intoxicari prin suplimentarea de glutamina; efectele secundare care pot aparea la supradoze sunt constipatie si crampe abdominale.

Se combina bine cu alte suplimente precum:

  • izolat proteic
  • omega 3
  • creatina
  • multivitamine

Glutamina este un supliment important care beneficiaza de multa reclama. Cu siguranta ca este un ajutor bun pentru orice sportiv, amator sau de performanta, dar nu este un supliment minune de la care sa capatati muchi imensi peste noapte. Pentru o stare de sanatate buna, este un supliment care trebuie sa se gaseasca cat mai des in arsenalul vostru.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

beneficiile uleiului de peste pentru sanatate si aspect fizic 8 beneficii uimitoare ale uleiului de peste Uleiul de peste este probabil cel mai subapreciat supliment din culturism. Si este pacat, fiind unul din cele mai puternice suplimente nutritive pe care le ai la dispozitie pentru a construi masa musculara, a slabi si a fi mai sanatos. 01 May, 2017
Este Cardarine un arzator de grasimi atat de bun Este Cardarine un arzator de grasimi atat de bun? Cardarine (GW-501516) este un medicament unic, folosit de sportivi pentru cresterea andurantei si pentru arderea grasimii. Se spune ca este foarte eficient cand se doreste slabirea, dar este cardarina atat de eficient in aceasta privinta, sau sunt doar mituri? 04 Jun, 2018
creatina este un supliment de baza din culturism Creatina: supliment de baza sau pacaleala? 19 lucruri pe care trebuie sa le stii despre creatina, cel mai cunoscut si utilizat supliment sportiv din culturism si nu numai! 17 Jul, 2017
Mituri despre pudrele proteice 9 mituri despre proteine Adevar sau minciuna? Este timpul ca 9 dintre cele mai cunoscute mituri despre suplimentul tau preferat, proteina, sa fie deconspirate. 14 Feb, 2016
Steroizii si antrenamentele de volum Steroizii si antrenamentele de volum Mamaliga si branza! Poate cea mai cunoscuta pereche din lume (cel putin din lumea romaneasca). O pereche care merge la fel de bine impreuna e formata din steroizii anabolizanti si antrenamentele cu volum ridicat. 22 Jan, 2024
ce suplimente nutritive sa iei in timpul si dupa antrenamente Suplimentatie peri-antrenament pentru efect anabolic maxim Ce nutrienti aduci in corp peri-antrenament (inainte, in timpul si dupa antrenament) poate face diferenta dintre a avea masa musculara si a incerca sa ai masa musculara! Iata ce trebuie sa folosesti in aceasta perioada pentru a avea parte de un efect anabolic maxim. 10 Oct, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.