Acneea cauzata de steroizi

Publicat in

Acneea este cel mai des intanlit efect secundar al steroizilor anabolizanti si androgeni. Nu toata lumea face acnee de la steroizi, dar cel mai mare procent al utilizatorilor face. Invata cum sa o tii sub control, prin remedii naturiste, sau in cazurile grave, prin medicatie.

Scriu acest articol pentru a incerca sa ajut pe cei din comunitatea sportiva, care au probleme cu acneea, si in special cu acneea provocata de steroizi. Acneea este cel mai des intanlit efect secundar cauzat de steroizi. La unii se manifesta usor, la altii mai agresiv, iar la cei norocosi, deloc. Pentru unii batalia cu acneea poate fii stresanta si dura, mai ales din punct de vedere emotional. Sunt unii indivizi cu un corp impresionant, dar care se rusineaza sa mearga la plaja din cauza cosurilor pronuntate. Daca ai muncit din greu pentru corpul tau, e normal sa il si poti arata lumii uneori, fara teama de acnee. 

O sa incep cu inceputul! Cu totii stim ca la pubertate ne confruntam cu acneea. Si aici severitatea acneei variaza de la o persoana la alta, dar majoritatea sunt atinsi de ea. De ce este asta important? Pentru cei care fac acneea mai tarziu (17-18 ani) poate dura pana la 20 de ani sau chiar ceva mai mult. Este importnt pentru aceste persoane, sa scape in primul rand de acnee inainte sa foloseaca orice fel de steroizi anabolizanti (desi eu nu as recomanda nimanui sa foloseasca steroizi sub varsta de 25 de ani). Daca cineva care deja are probleme cu acneea foloseste steroizi anabolizanti, sansele cele mai mari sunt ca acneea sa se agraveze.

Si, mai departe, pentru toti cei care capata acnee de la steroizi. Trebuie avute in vedere cateva lucruri legate de ciclul de steroizi, care pot ajuta la reducerea acneei. In primul rand, daca ai multi steroizi puternic androgeni, sau cantitati mari ale unui steroid puternic androgen in ciclu, acestia vor avea efecte negative mari asupra acneei. Asa ca incercati sa limitati acesti steroizi in cadrul ciclurilor, mai ales daca va stiti sensibili la acnee. In al doilea rand, incercati pe cat este omeneste posibil, sa va mentinti nivele constante de hormoni in sange. Asta se face printr-o injectare constanta si deasa a steroizilor, de-a lungul saptamanii. De exemplu, daca doza de testosteron dintr-un ciclu este de 500 mg/saptamana, puteti imparti in doua de 250 mg, luni si joi.

Si acum, ce facem sa tratam acneea cand a aparut? Intai, sa trecem in revista lucrurile simple pe care le puteti face zilnic pentru a ameliora acneea:

  • faceti dus de doua ori pe zi, si imediat ce transpirati, daca este posibil
  • daca un tricou/bluza pe care o purtati transpira, schimbati-o cat de repede posibil
  • spalati-va cu un gel cat mai putin agresiv, eventual special pentru ten cu acnee
  • nu va frecati cu buretele cand faceti dus
  • beti multa apa zilnic
  • nu folositi sapunuri care ataca pielea, si care au miros

Acum urmeaza remediile anticanee care se gasesc in farmacii sau magazine, si care nu sunt considerate medicamente. Piata abunda de ele, si fiecare raspunde diferit la astfel de tratamente. Singura modalitate de a afla daca merge pentru voi este de a le incerca. Si recomand intai aceste produse, inainte de a trece la cele mai agresive, medicamentoase.

- Aport mare de vitamina B5 (acid pantotenic); este un remediu cu rezultate foarte mixte, si la care nu prea exista cale de mijloc. Ori functioneaza ori nu. Se iau 3 - 5 grame de B5 pe zi, raspandite de-a lungul zilei cat mai egal posibil. Daca aceste remediu functioneaza, reduce pielea uleioasa; deci ar trebui sa aveti tenul din ce in ce mai putin uleios.

- Creme antiacneice; se gasesc la orice farmacie, important este sa aibe in compozitie unul din cele doua ingrediente: acid salicilic sau benzonil peroxid. In functie de severitatea acneei, aceste creme ar trebui sa inlature acneea deja aparauta. Aplicati putina creme pe locurile cu probleme seara, inainte de culcare.

- Nizoral sampon; este un sampon care se gaseste in farmacii. Il puteti folosi cand faceti dus, pentru a va spala zonele cu probleme (de obicei umeri, gat si spate). Aplicati pe pielea umeda, masati usor, si lasati cateva minute sa actioneze, apoi clatiti. Nizoralul indeparteaza sebumul din piele, prevenind aparitia cosurilor.

Si acum o sa trecem la remediile medicamentoase. Nu ar trebui folosite decat in cazurile in care cele de sus nu dau niciun rezultat. De asemenea, este o idee foarte buna sa fie implicat si un doctor in astfel de remedii, mai ales ca aceste medicamente se elibereaza pe prescriptie medicala.

- Antibiotice; exista multe antibiotice care pot fii prescrise pentru a scapa de acnee. Tetraciclina este unul din ele. Folosirea tetracilinei face pielea sensibila la lumina, iar bronzul nu este recomandat. Un alt antibiotic folosit in combaterea acneei, pe cale orala de data aceasta, este Doxicilina. Trebuie stiut ca aceste cure de antibiotice impotriva acneei dureaza de regula 3 luni sau mai mult. Iar antibioticele au un efect anti-anabolic, asa ca folosirea lor concomitenta cu steroizii va vor diminua rezultatele.

 

- Creme topice; exista multe astfle de creme. Un exemplu este Retin-A, care se gaseste si la noi in farmacii. Este eficienta la majoritatea oamenilor. Ajuta la curatarea pielii, si chiar ameliorarea cicatricilor cauzate de acnee. Face pielea foarte sensibila la lumina, iar expuneera la soare este total interzisa. Are si efect coroziv asupra pielii, pe durata folosirii; arde destul de rau pielea in locul unde este aplicata frecvent. Clindoxyl si Neo-Medrol sunt alte doua creme care functioneaza foarte bine, dar nu se gasesc in farmaciile romanesti. Retin-A este eficienta, dar dureaza 1-2 luni pana incep sa se vada efectele benefice. Avantajul cremelor este ca pot fi folosite concomitent cu steroizii anabolizanti fara efecte secundare.

- Roaccutane; Acesta ar trebui sa reprezinte absolut ultima solutie, si doar in cazurile grave. Este un medicament foarte toxic pentru organism, in speical pentru ficat si pentru psihic. Cand il folosesti nu poti consuma alcool, nu poti folosi steroizi anabolizanti, si dureaza minim 3 luni pentru a avea efect. Partea buna este ca dupa ce dispare, acneea nu mai revine niciodata, chair daca folositi din nou steroizi anabolizanti. Dar, repet, nu merita folosit decat daca faceti acnee foarte grava.

Este important de retinut ca desi unele din tratamente se pot folosi si in timpul curei de steroizi, rata de succes este mult diminuata in aceasta perioada, iar perioada de vindecare mai lunga. Si, desi unele tratamente pot fi combinate (exemplu: produse fara prescriptie medicala si antibioticele), daca se exagereaza, acneea se poate agrava. In multe situatii exact aceasta este problema: persoana exagereaza incercand sa scape de acnee, si prin aceasta agraveaza situatia.

Nimanui nu-i place acneea, dar in culturism de multe ori trebuie sa ne confruntam cu ea, fie din cauza antrenamentelor, fie din cauza unor suplimente, fie din cauza steroizilor. Sper ca prin acest articol veti putea sa reduceti efectele ei. Succes!

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

injectarea steroizilor Injectarea steroizilor Injectarea steroizilor anabolizanti si androgeni se face intramuscular. Ideal este ca injectiile sa fie facute de cineva calificat, dar daca asta nu este posibil, si sunteti nevoiti sa vi le faceti singuri, atunci este bine sa stiti cum, pentru ca exista riscuri la care va puteti expune. 14 Feb, 2016
steroizii anabolizanti in medicina Folosirea in medicina a steroizilor anabolizanti si androgeni Chiar daca steroizii anabolizanti si androgeni sunt utilizati in cantitati foarte mari de catre sportivi, rolul lor primordial este de a trata diferite boli si afectiuni, fiind folositi in domeniul medical de cand au fost inventati. Aici este o lista cu principalele aplicatii in medicina. 14 Feb, 2016
femeile care au folosit steroizi Steroizii si femeile Chiar daca pare o combinatie nereusita, sportivele profesioniste si amatoare folosesc steroizi de decenii bune. Iata mai multe informatii asupra subiectului. 14 Feb, 2016
tabel eficienta steroizi Tabel eficienta steroizi Un tabel cu cei mai importanti steroizi si alte substante folosite in sport, si eficienta lor pe o scara de la 1 la 10. 14 Feb, 2016
in cat timp sunt detectati steroizii in corp Timpul de detectie al steroizilor Un tabel cu perioadele de timp in care sportivii pot fi testati pozitiv dupa folosirea de steroizi anabolizanti si androgeni, sau a altor substante dopante. 14 Feb, 2016
Efectele secundare ale steroizilor anabolizanti si androgeni Efecte secundare Steroizii, pe langa efecte benefice, au si o lunga lista de potentiale efecte secundare. Este important sa stii la ce te expui atunci cand iei hotararea de a folosi steroizi anabolici si androgeni, de aceea oricine se gandeste macar la ei, ar trebui sa citeasca despre efectele lor secundare. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.