Obezitatea incepe in ficat?

Publicat in

Care sunt originile obezitatii, dincolo de supraalimentare si sedentarism?

O echipa internationala de specialisti condusi de cercetatorii de la Universitatea Monash au aratat ca radicalii liberi contribuie la aparitia diabetului de tip 2, obezitatii si bolii ficatului gras. Diabetul de tip 2 si boala ficatului gras fara legatura cu alcoolul, sunt principalele complicatii care apar odata cu instalarea obezitatii; 80% din pacientii cu diabet de tip 2 sunt obezi si 75% din obezii care au diabet de tip 2 sufera si de boala ficatului gras.

Echipa, condusa de profesorul Tony Tiganis, seful departamentului de biochimie si bilogie moleculara la Universitatea Monash, a descoperit ca radicalii liberi numiti si sepcii reactive de oxigen (SRO) duc o lupta cu enzimele numite proteine tirozine fosfat, initiind o serie de evenimente in cascada, cu consecinte devastatoare.

Descoperirile, publicate in jurnalul de specialitate "Metabolismul Celular", explica cum rezistenta la insulina selectiva - o trasatura patologica a diabetului de tip 2 - are loc in ficat. Studiul indentifica vinovatii moleculari implicati, si explica cum contribuie la progresia bolii.

"Am demonstrat pentru prima data ca radicalii liberi dezactiveaza proteinele tirozine fosfat din ficat, pentru a activa cai care duc la aparitia ficatului gras si exacerbeaza evolutia obezitatii si diabetului de tip 2", spune Profesorul Tiganis.

Cercetatorii au aratat in studii de laborator ca obezitatea a promovat formarea de specii reactive de oxigen care au dus la dezactivarea fosfatului numit PTPN2. Aceasta dezactivare a dus la avansarea mai rapida a obezitatii si ficatului gras.

Chiar daca mai sunt multe de studiat in ceea ce priveste boala ficatului gras, profesorul Tiganis planuieste sa testeze doua potentiale terapii. Una presupune dezactivarea unei proteine din ficat, iar cealalta va folosi un antioxidant selectiv pentru a curata excesul de radicali liberi, care ar putea dezactiva PTPN2.

Desi radicalii liberi contribuie la proliferarea bolilor, profesorul Tiganis nu recomanda folosirea arbitrara a antioxidantilor. "Desi mai trebuie efectuate cercetari in domeniu, studiile preliminare sugereaza ca speciile reactive de oxigen joaca si alte roluri, importante, in biologie"- profesorul Tiganis.

Unul din aceste roluri este dezvoltarea tesutului muscular slab, asa ca nu exagerati cu antioxidantii, si un sfat bun este de a nu lua antioxidanti imediat dupa antrenament, ci la doua-trei ore dupa. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.