Pau d arco grabeste descompunerea estrogenului

Publicat in

Pau d'arco este este o specie a copacului Tabebuia, din scoarta caruia se fac suplimente nutritive pentru combaterea cancerului, dar noi studii sustin si ideea ca acest extract poate fi folosit de culturisti pentru lupta cu estrogenul.

Producatorii de suplimente nutritive vand Pau d'arco - un extract facut din scoarta arborelui sud-american Tabebuia - ca un stimulator al sistemului imunitar si un anti-cancerigen, dar conform cercetatorilor de la "Centrul de preventie al cancerului din New York", Pau d'arco are si proprietati antiestrogene. Pot culturistii sa amestece Pau d'arco cu rodia pentru a diminua cat mai mult efectele estrogenului?

Indienii sud-americani folosesc des Pau d'arco, sub forma de ceai, si asta de sute de ani. Fac asta pentru a combate bolile infectioase. Extractul de Pau d'arco contine naftaquinone precum lapachol, dar contine si antroquinone care au un efect toxic. Daca dai doze mari de lapachol soarecilor de laborator gestanti, embrionul moare. 

Oncologistii moleculari au examinat Pau d'arco ca un potential medicament impotriva cancerului. Specialistii de la "Centrul de combatere al cancerului" au expus celule canceroase de san MCF-7, care cersc mai mari cu cat primesc mai mult estrogen, unui extract pe baza de apa de Pau d'arco. Cu cat extractul era mai puternic, cu atat era mai toxic pentru celulele canceroase.

undefined

Mecanismul de actiune al Pau d'arco

Cand cercetatorii au examinat activitatea unor gene importante din celule, au observat cum Pau d'arco inhiba celulele canceroase: a crescut activitatea genei pentru enzima CYP1A1 cu un factor de 19,8 (graficul de mai jos este logaritmic, nu liniar). Activitatea genei pentru CYP1B1 a crescut cu un factor de 7,9. 

undefined

CYP1A1 este, in ceea ce priveste estrogenul, o enzima buna. Converteste estorgenul in forma benigna 2-hidorxi-estradiol. CYP1B1 este o enzima mai putin buna si converteste estrogenul in 4-hidorxi-estradiol. 4-hidorxi-estrdiol este mai putin activ decat estrogenul in sine, dar tot ridica ingrijorari oncologice, pentru ca se poate atasa de ADN, provocand pagube si transformand o celula sanatoasa in una cancerigena.

Daca fumezi, mai bine nu folosesti Pau d'arco: fumatorii cu o gena mai activa pentru CYP1A1 dezvolta mai rapid cancer decat alti fumatori.

Substante precum extractul din samburi de struguri sau extractul din rodie inhiba aromataza, enzima care converteste testosteronul in estrogen. Cand sunt combinate cu un potentator al CYP1A1 precum Pau d'arco, toate aceste substante pot avea un efect antiestrogen foarte puternic. Astfel de combinatii pot fi utile culturistilor dar si sportivilor in general, pentru care nivelele crescute de estrogen duc la acumularea de grasime si scaderea performantelor sportive. 

Utilizatorii de steroizi nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe astfel de remedii, dar Pau d'arco in combinatie cu alte extracte naturale cu proprietati antiestrogene poate fi folosit in perioada post ciclu, pentru a ajuta la revenire. 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

noile medicamente de doping sportiv - micro-arn Micro-ARN. Ce este si cum poate schimba fata sportului Micro-ARN sau miARN este o molecula mica de ARN care se pare ca este implicata intr-o multitudine de procese fiziologice din corp, unele de interes si pentru sportivi. Deja se speculeaza ca va fi noua substanta de doping pentru olimpiadele din 2020. 13 Apr, 2016
Acizii grasi omega-3 te ajuta sa faci exercitii fizice intense Acizii grasi omega 3 si exercitiile de intensitate Inflamatia tendoanelor si tendinita pot fii probleme serioase pentru sportivii care fac in mod frecvent exercitii fizice intense. Afla de ce acizii grasi omega-3 sunt o solutie foarte buna la aceasta problema. 14 Feb, 2016
vitamina d poate actiona precum un antiestrogen la barbati si femei Vitamina D poate actiona precum un antiestrogen Conform unui nou studiu pe animale, forma activa a vitaminei D - calcitriol - este un anti-estrogen. Descoperirea este de interes pentru culturisti, aceste proprietati anti-estrogenice fiind manifestate mai ales in tesuturile grase. 27 Feb, 2017
antiinflamatoare non-steroidiene dupa efort fizic - nocive Cat de nocive sunt antiinflamatoarele non-steroidiene pentru sportivi Aspirina si ibuprofenul sunt medicamente des folosite de sportivi pentru a combate inflamatiile si a reduce durerile care pot aparea la antrenamente. Dar acestea nu sunt benefice cuiva care face sport si ar trebui evitate. 13 Apr, 2016
suplimente nutritive cu berberina Ce trebuie sa stii despre berberina Lucrurile arata foarte bine pentru berberina si controlul glicemic, sanatatea intestinelor si slabire. Iata ce trebuie sa stii despre acest potential supliment nutritiv. 04 Sep, 2017
Minerale pentru un corp mai bun Minerale pentru un corp mai bun Mineralele sunt micronutrienti care nu atrag mai deloc atentia amatorilor de sport si sala in special. O mare greseala din partea lor, acestea fiind esentiale pentru sanatate si progresele antrenamentelor. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.