10 lucruri pe care nu le stiai despre oua

Publicat in

Fiecare ou contine o lume nestiuta de tine. Arunca un ochi inauntru.

Daca esti om, si in special unul care face sport, ai mancat oua pana acum! MULTE! Dar ce stii despre ele in afara ca sunt o sursa gustoasa si ieftina de proteine de calitate?

Nu este niciodata prea tarziu sa afli mai multe despre alimentul care ti-a marcat viata. Iata zece lucruri despre ouale de gaina, unele utile, altele bune de trecut la "stiai ca...". 

1) Ouale sporesc sinteza protenileor si maresc testosteronul

Unii, in speranta ca evita colesterolul, sau pentru a reduce caloriile, arunca glabenusurile si mananca doar albusurile. Mare greseala! Mai ales daca vrei forta si conditie fizica. 

S-a vazut ca a consuma oul intreg duce la cresterea productiei de testosteron, probabil pentru ca suplimenteaza testiculele cu acid arahidonic, un intermediar in steroidogeneza testiculara. Ouale intregi cresc si activarea caii mTOR, probabil cel mai important complex de semnalare celulara privind cresterile musculare. mTOR mai mare =  sinteza proteica musculara mai mare! Consumul oualelor intregi a crescut cu 45% mai mult sinteza proteinelor dupa antrenament, fata de consumul de albusuri. 

2) Ouale nu cresc nivelurile de colesterol

Un ou mare contine 187 de mg de colesterol, adica destul de mult, mai ales cand medicii recomanda sa se consuma zilnic sub 300 mg. Cum ouale contin atat de mult colesterol s-a crezut mereu ca sunt nocive pentru nivelurile tale de colesterol; dar se pare ca aceste presupuneri au fost eronate. Unele studii au aratat ca ouale pot creste nivelurile din sange de colesterol, dar mare parte din studiile facute pe aceasta tema au aratat ca a consuma oua nu are efect asupra colesterolului din sange. 

Se pare ca organismul uman nu absoarbe prea eficient colesterolul din oua. Unele fosfolipide din galbenusul de oua (fosfatidilcolina si sfingomielina) influenteaza metabolismul lipidic intestinal si scad absortia limfatica a colesterolului. Apoi este albusul in sine care pare a limita absortia colesterolului prin inhibarea solubilitatii micelare a colesterolului in intestine. 

3) Filamentul alb si vascol nu este un embrion

Multi se uita cu scarba la firul acela albicios si vascos care atarna de galbenus, crezand ca este un embrion de pui. Nu este! La magazin se vand doar oua de la gaini nefertilizate.

Acea structura poarta numele de "Șalaz", adica o membrana care ataseaza galbenusul de interiorul cojii. Sunt perfect comestibile si prezenta lor iti indica ca oul este proaspat. 

4) Ai ramas fara oua? Pune sange in prajitura

Daca coci ceva si constati ca nu ai oua, le poti inlocui cu sange de porc. 65 grame de sange inlocuiesc un ou mare. Se pare ca sangele si ouale au aceesi compozitie proteica, in special albumina, cea care le da proprietatile de coagulare. 

De ce trebuia sa stii asta? Nu trebuia, dar este infricosator, nu-i asa? 

Arde grasimi

5) Alergiile la oua se pot evita

Alergiile la oua sunt comune la copii, dar afecteaza si unii adulti. Din anumite motive, sistemul imunitar devine sensibil la proteinele din oua si reactioneaza la prezenta lor in corp ca la prezenta unor patogeni, cauzand simptome precum urticarii, congestii nazale, probleme gastro-intestinale, etc. 

Aceste reactii sunt provocate de pana la 5 proteine din noua. Daca una din acestea este ingerata, se declaneaza raspunsul imunitar. Dar poate exista o cale de a ocoli aceste probleme.

Proteinele sunt compuse din aminoacizi. Acestea se rup in aminoacizii constituenti cand sunt incalzite. Daca "distrugi" proteinele din oua cu suficienta caldura inainte de a le consuma, nu mai apar reactiile alergice. Oule fierte moale si papara de oua sunt problematice; dar ouale fierte cat mai tare pot rezolva problema.

Exista si cei foarte alergici la oua, la care acest truc nu functioneaza.

6) Ouale pot fi falsificate

Recent, in mai multe tari din lume au aparut oua false pe piata; s-a intamplat in special in India, si se presupune ca ouale false provin din China. Acestea ar costa la jumatate din pretul obtinerii unui ou pe cale naturala. Ingredientele din care sunt facute ouale falsificate includ rasina, amidon, coagulant, pigmenti si alginat de sodiu pentru albus; rasinile si colorantii sunt pentru galbenus. Coaja se obtine din pudra de gips si parafina. 

Un flasificator inzestrat poate produce pana la 1500 astfel de oua pe zi. Poate parea absurd, dar conform unui articol din Time Magazine ouale flase arata atat de realist, chiar daca nu sunt gustoase si sunt posibil toxice, incat unii consumatori renunta complet la ouale adevarate. 

7) Sa mananci oua crude este un cretinism

Sa mananci ouale crude, ca in filme cu boxeri celebrii, este o idee foarte proasta. Ouale crude, in special albusul, contin un chimical numit avidin, care se leaga de biotina, si dupa ce este ingerat poate provoca deficiente. Deficientele de biotina pot avea efecte severe. 

Dar cum avidinul este o proteina, prin gatire se denatureaza, si astfel capacitatea de a se lega de biotina este neutralizata. Nu fii ca Rocky; gateste-ti ouale!

8) Ouale vechi plutesc

Coaja oualelor este poroasa, aerul trece prin ea, atat de mult inca ouale dezvolta pachete de aer pe masura ce timpul trece. 

Arunca oul intr-un pahar cu apa; daca pluteste este un ou cu ceva vechime! Daca se duce direct la fund, abia ce si-a luat buletinul! 

9) Poti invarti un ou ca sa iti dai seama daca este fiert sau crud

Pune un ou pe o parte si invarteste-l; daca se chinuie sa capete viteza si incetineste rapid, este crud. Daca continua sa se invarta rapid, este fiert tare. Un ou crud este lichid in interior si stabilitatea ii este compromisa. 

Din nou, de ce trebuia sa stii asta? ... Da!

10) Unele tari nu isi refrigereaza ouale

Ouale sunt expuse la salmonela ca si carnea de gaina. Dar unii experiti sustin ca salmonela este extrem de rara, asa ca permit ca ouale sa stea pe rafturi nerefrigerate. 

Ouale au un strat protector pe exterior, care poate proteja oul de incursiunile microbilor. Dar ouale din comert si chier si pe la tara, sunt spalate, asa ca se indeparteaza si acest strat protector. 

Pentru siguranta maxima este indicat sa cumperi si sa tii ouale refrigerate. 

Referinte

  • Kim JE et al. Dietary Cholesterol Contained in Whole Eggs Is Not Well Absorbed and Does Not Acutely Affect Plasma Total Cholesterol Concentration in Men and Women: Results from 2 Randomized Controlled Crossover Studies. Nutrients. 2018 Sep 9;10(9):1272.
  • van Vliet S et al. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men. Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(6):1401-1412.
  • Bagheri R et al. Whole Egg Vs. Egg White Ingestion During 12 Weeks of Resistance Training in Trained Young Males. J Strength Cond Res. 2021 Feb 1;35(2):411-419.
  • Luoma TC. Luoma's Big Damn Book of Knowledge. Vintage Classics – Penguin Books, London, 17th edition, 2021.

 

Articole din aceiasi categorie

5 alimente sanatoase pe care le arunci la gunoi 5 alimente sanatoase pe care le arunci la gunoi Stii ce parte din legumele pe care le mananci sa tai si ce parte sa arunci? S-ar putea sa ai surprize! O planificare minima va deschide usa unor noi posibilitati nutritionale. 02 Dec, 2018
zaharul duce la aparitia bolilor de inima Zaharul are un rol mai mare in aparitia bolilor de inima decat grasimile saturate Bolile de inima sunt principala cauza de mortalitate in tarile dezvoltate. Pana acum doctorii se concentrau pe limitarea aportului de grasimi saturate pentru a preveni bolile de inima. Se pare ca s-au inselat, alta grupa de nutrienti fiind cei care puteau declansa astfel de boli. 12 Apr, 2016
Sunt alimentele organice cea mai buna optiune? Sunt alimentele organice cea mai buna optiune? Gama de alimente organice este din ce in ce mai abundenta. Dar sunt aceste alimente cea mai buna si sanatoasa optiune? 29 Mar, 2020
Carnea poate fi la fel de nociva precum fumatul? Proteine animale, tigari si multa confuzie nutritionala Sa mananci friptura este la fel de rau ca a fuma? Carnea cauzeaza diabet? Pieptul de pui provoaca cancer? Din ce in ce mai des poti da peste astfel de informatii. Care este adevarul si ce impact au proteinele animale asupra sanatatii? 02 Oct, 2016
dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea.jpg Dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea Un nou studiu a descoperit ca reducerea sarii din dieta este necesara doar la persoanele care sufera deja de hipertensiune arteriala. Reducerea sarii la persoanele sanatoase poate provoca cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. 11 Sep, 2016
Sa incluzi grasimi in dieta este foarte important si nu poti avea masa musculara si arata bine fara ele. Beneficiile grasimilor din dieta Grasimile au fost mereu blamate si catalogate ca nocive. Nutritionistii au inceput sa se prinda ca totusi grasimile nu sunt atat de rele pe cat se spune, dar totusi exista multa reticenta in privinta consumului lor. Iata de ce ar trebui sa incluzi suficiente grasimi in dieta, si cum te pot ajuta ele. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.