Cum sa combati mercurul din peste

Publicat in

Bea asta ca sa cresti singuranta consumului de peste.

Oamenii sunt cei mai rai! Am transformat cea mai pura si curata sursa proteica - pestele - si am poluat-o! Fabricile noastre au deversat (si continua sa faca asta) mercur in aer. Acest mercur, pluteste usor prin aer si ajunge in cele din urma, in rauri, lacuri, mari si oceane.

In apa, bacteriile il convertesc intr-o forma mai usor absorbibila, metilmercur, si in cele din urma este absorbit de organismele acvatice. Apoi aceste organisme sunt mancate de pestii mai mari, care sunt mancati de pesti si mai mari, si tot asa. 

In cele din urma, multi din acesti pesti (mari si mici) ajung sa fie mancati de oameni. Cercul vietii! Vestea proasta este ca mercurul devine din ce in ce mai concentrat pe masura ce inainteaza in lantul torfic. Chiar daca mananci doar pestii mici, dar ii mananci des, tot ai dat de naiba - ai acelasi rezultat ca a manca ocazional pesti mai mari. 

Nivelurile mari de mercur sunt periculoase pentru terminatiile nervoase, mai ales la copiii nenascuti si cei mici, dar afecteaza si adultii. Acumularea de mercur poate vatama permanent rinichii si creierul. Simptomele incipiente pot include letargie, incetosare mentala, dureri musculare, spasme musculare, insomnii, probleme digestive si depresie sau anxietate.

Exista studii care arata ca o dieta foarte bogata in peste NU are efecte pozitiove asupra sanatatii cardiovasculare, desi te-ai astepta sa fie invers. E posibil sa fie din cauza mercurului, care deja face parte din pestii pe care ii mancam. 

Cea mai simpla metoda de a evita mercurul din peste este de a consuma pesti mai mici, mai rar.  A doua modalitate este de a transforma pestele in sursa sanatoasa de proteine care este in mod natural. Si conform cercetatorilor acest lucru se poate face simplu, prin consumul unei cesti de ceai verde sau negru alaturi de masa la care mananci peste!

Ce au facut si ce au descoperit

Cercetatorii au construit un model functional al tractului digestiv uman si au introdus in el toate enzimele si sucurile gastrice specifice. Au captusit acest sistem artificial cu celule intestinale umane adevarate. Apoi au testat diferite alimente pentru a vedea care din ele opresc conversia mercurului in forme absorbibile. 

Diferite concentratii de ceai verde si negru au fost testate (de la 32 la 2000 mg), si s-a observat ca pot reduce concentratiile de mercur cu 88-91%. Si taratele de grau si ovaz s-au descurcat bine, cele de grau reducand disponibilitatea mercurului cu 84%, iar cele de ovaz cu 59-75%. 

Cum sa folosesti aceste informatii

Retine ca pestii mici contin mai putin mercur. Acestia sunt somon, sardine, cambula, eglefin, pastrav si tilapia, alaturi de creveti si calamari. 

Pestii mari sunt mult mai plini de mercur, precum ton, macrou rege, rechin, pastrav de mare, etc. 

Este bine sa eviti pestii mari, dar orice vietate marina ai manca, tot contine ceva mercur. Asa ca bea alturi de masa cu peste si o ceasca de ceai negru sau verde. Adauga si o felie de paine cu tarate la masa de peste! 

Referinte

  1. Soon Mi-Shim, et al. “Impact of phytochemical-rich foods on bioaccessibility of mercury from fish,” Food Chemistry, 1 January 2009.
  2. Mark Stibich, PhD, “Know Mercury Levels to Choose Safer Seafood,” VeryWell Fit, January 25, 2021.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.