Este postul intermitent pentru toata lumea?

Publicat in

Postul intermitent este pe val, avand adepti in toata lumea. Despre el s-au scris articole, s-au scris carti, se vorbeste in mass media; dar functioneaza cu adevarat si este o metoda de hranire adecvata oricui?

Ia orice revista la moda sau citeste articole de nutritie si inevitabil o sa dai si despre ceva legat de postul intermitent. Postul intermitent este la moda, zicandu-se despre el ca are proprietati anti-imbatranire, ajuta la slabire, cresterea starii de spirit si claritate mentala.Cercetarile sustin utilizarea postului intermitent ca metoda de prevenire si tratament al bolilor cardio-metabolice. Dar chiar daca postul intermitent are aceste proprietati, este adecvat oricui? In continuare o sa analizam postul intermitent, unele din beneficiile sale si cine ar trebui sa se fereasca de aceasta metoda nutritionala. 

Numai faptul ca exista o moda a postului intermitent este foarte interesant. Cu mai putin de 100 de ani in urma, in tipul crizei, sa ai destula mancare era o provocare. Am ajuns de la foamete si grija de a nu muri de foame la a trai intr-o lume plina de mancare tot timpul anului; si asta datorita agriculturii si avansarii tehnologice a metodelor de productie si transport. Suntem destul de norocosi sa avem acces nelimitat la alimente ieftine, atat de mult incat trebuie sa ne impunem singuri limite, sub forma abstinentei intentionate de la mancare.

Se presupune in randul adeptilor dietelor paleolitice ca oamenii din preistorie treceau mereu prin perioade lungi fara hrana si in niciun caz nu rontaiau cate ceva toata ziua. Cel mai probabil mancau ceva mai mult cand dadeau de hrana apoi aveau perioade in care nu mancau nimic; intre perioadele in care reuseau sa vaneze animale mari trecea ceva vreme. Dar nu stim sigur daca asa faceau! Din pacate Homo habilis si Homo erectus nu si-au lasat ingropate jurnalele alimentare, iar aplicatiile de smartphone pe care le foloseau pentru a nota ce manancau, s-au degradat pana acum! 

Lasand gluma la o parte, nu stim sigur ce, cat si cum mancau stramosii nostri. Stim sigur ca nu mancau produse de patiserie si pop-corn la microunde! Si nu isi potoleau setea cu bauturi indulcite. 

Dar ca metoda nutritionala, postul intermitent nu este deloc nou. Oamenii postesc din motive religioase sau culturale de mii de ani, asa ca nu este o moda in domeniul nutritiei. In era moderna, este ceva intalnit sa te abtii de la mancare inainte de a face analize de sange sau de o interventie chirurgicala. Diferenta este ca acum se tine post nu din necesitate (lipsa hranei) ci pentru unele beneficii ale absentei hranei anumite perioade de timp, in special beneficii asupra creierului si functiilor neurologice, dar si pentru slabire si sanatate generala. 

Astazi, postul poate fi de cateva ore, de la ultima gustare de la miezul noptii pana la micul dejun, pana la cateva zile la rand. 

Exista mai multe modalitati e a implementa postul intermitent, ceea ce il face extrem de versatil si adaptabil la stilul de viata si programul oricui. Unii aleg doar sa sara o masa din zi, mancand doar micul dejun si pranzul, sau pranzul si cina. Altii mananca doar o masa pe zi, avand un post de 23 de ore, chiar daca pot inlude in perioada fara hrana cafea, supa de oase si chiar ulei de trigliceride cu lanturi medii. Adaugarea acestor suplimente poate usura abstinenta de la mancarea solida. Saritul peste mese se numeste post intermitent sau hranire restrictionata de timp. Exista si metoda postului negru prelungit, in care nu mananci nimic zile la rand, care are anumite beneficii unice dar vine si cu riscuri care nu se intalnesc de regula la postul intermitent. 

Abstinenta de la mancare pare a avea multe efecte benefice, dar asta nu inseamna ca este buna pentru toata lumea. Cei cu diabet de tip 2 pot posti in siguranta, dar sub supraveghere medicala. Anumite medicamente sunt nerecomandate in timpul postului intermitent; pot exercita anumite efecte secundare sau isi pot pierde din proprietatile farmacologice. Postul intermitent nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici adolescentilor aflati in crestere. De asemenea, nu este recomandat ca nimeni cu un istoric de tulburari alimentare sa urmeze un tip de post intermitent

O alta categorie de oameni care trebuie sa evite postul intermitent sunt varstnicii. Il pot urma numai sub supraveghere medicala stricta. Multi varstnici deja mananca prea putine proteine fata de cat ar trebui. Nu este intelept ca cineva care trece deja prin sarcopenie sa isi accentueze deficitul proteic prin post intermitent. 

Pentru cei carora le este greu sa urmeze un post intermitent, sau nu au voie, exista cateva metode de a induce unele din efectele postului intermitent, chiar si in absenta restrictiilor calorice. De exemplu, dieta foarte saraca in carbohidrati si foarte bogata in grasimi, ketogenica, este o unealta nutritionala puternica pentru reducerea glicemiei si nivelurilor de insulina din sange. 

In privinta cresterii longevitatii data de postul intermitent, medicamentul metformin poate avea efecte similare. Unul din aceste efecte pot fi obtinute prin consumul de berberina, numita si "metformina din plante". Berberina este aproape la fel de eficienta ca metformina in scaderea HbA1c, glucoza pe nemancate, trigliceridele si glicemia. Si resveratrolul este cunoscut pentru efectele anti-imbatranire. In privinta efectelor metabolice ale postului intermitent, in special imbunatatiri ale controlului glicemic si sensibilitatii la insulina, acidul ala lipoic (ALA) poate fi de ajutor in zonle alea. 

Postul intermitent, precum orice abordare nutritionala, este doar o unealta din multele disponibile. Nu este metoda suprema de a manca. Pentru cei care nu pot urma un post intermitent, exista numeroase alte alternative. 

Referinte

  1. Diet that mimics fasting appears to slow aging
  2. Girish C. Melkani, Satchidananda Panda. Time‐restricted feeding for prevention and treatment of cardiometabolic disorders. J Physiol. 2017 Jun 15; 595(12): 3691–3700. Published online 2017 Apr 25. doi: 10.1113/JP273094
  3. Digging Up the Details on Farming
  4. Loren Cordain, S Boyd Eaton, Anthony Sebastian, Neil Mann, Staffan Lindeberg, Bruce A Watkins, James H O’Keefe, Janette Brand-Miller. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 81, Issue 2, February 2005, Pages 341–354, https://doi.org/10.1093/ajcn.81.2.341
  5. Valter D. Longo si Mark P. Mattson. Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications. Cell Metab. Author manuscript; available in PMC 2015 Feb 4.
  6. Michelle N. Harvie, Mary Pegington, Mark P. Mattson, Jan Frystyk, Bernice Dillon, Gareth Evans, Jack Cuzick, Susan A Jebb, Bronwen Martin, Roy G. Cutler, Tae G. Son, Stuart Maudsley, Olga D. Carlson, Josephine M. Egan, Allan Flyvbjerg, si Anthony Howell. The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomised trial in young overweight women. Int J Obes (Lond). Author manuscript; available in PMC 2011 May 11.
  7. Suleiman Furmli, Rami Elmasry, Megan Ramos, Jason Fung. Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin. BMJ Journals Volume 2018, Issue.
  8. Jun Yin, Huili Xing, si Jianping Yeb. Efficacy of Berberine in Patients with Type 2 Diabetes. Metabolism. Author manuscript; available in PMC 2009 May 1.
  9. Lipoic Acid & Diabetes

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.