Ar trebui sa te antrenezi cand esti racit?

Publicat in

Sa faci sport cand esti racit iti va creste sistemul imunitar sau va agrava lucrurile? Afla de aici cand este bine sa te antrenezi si cand sa stai cuminte in pat!

Respecta eticheta de la sala: NU raspandi boala!

Un aspect esential al unei comunitati sportive responsabile este respectul fata de ceilalti. Cand vine vorba de antrenamente si sanatate, regula de aur este simpla: daca ai simptome care pot raspandi o boala/raceala, evita sa mergi la sala! Tusea, stranutul, febra, durerile de gat sau orice alt simptom care nu este doar oboseala generala ar trebui sa fie un semnal clar ca trebuie sa iei o pauza.

Un antrenament pierdut nu este un capat de lume. Este doar o zi. Dar daca insisti sa te antrenezi bolnav, risti sa iti agravezi situatia si sa-i infectezi pe ceilalti.

Antrenamentele acasa: o alternativa mai sanatoasa?

Pandemia de COVID-19 ne-a obisnuit pe multi sa ne antrenam acasa, iar aceasta optiune poate parea tentanta atunci cand esti racit. Dar este o idee buna?

Problema este ca antrenamentele intense genereaza un raspuns de stres in organism. Cand esti sanatos, corpul tau se adapteaza si devine mai puternic. In schimb, cand esti bolnav, sistemul tau imunitar este deja suprasolicitat. Adaugarea unui stres suplimentar printr-un antrenament greu sau cardio intens poate suprasolicita organismul si poate agrava boala.

Asadar, regula de baza este urmatoarea: daca simti ca boala te face sa ai un antrenament mai slab, mai bine sari peste sesiune. Filozofia de antrenament pune accent pe intensitate si eficienta. Mai bine ai un antrenament puternic si de calitate cand esti sanatos decat sa te chinui printr-un antrenament slab si sa te simti si mai rau.

Daca simptomele de raceala sunt usoare si nu te fac sa te simti mai slab si sa iti scada performanta fizica, atunci un antrenament te poate ajuta sa te pui pe picioare! Dar trebuie sa inveti sa iti asculti propriul corp si sa stii cand ai o raceala usoara care va trece imediat ce iti pui sangele in miscare si cand ai ceva mai serios care necesita toata atentia sistemului tau imunitar!

Poate un antrenament usor sa te ajute cand ai simptome usoare?

Unele cercetari sugereaza ca exercitiile de intensitate redusa pot sustine sistemul imunitar si chiar accelera recuperarea in cazul unei raceli usoare. Potrivit unui studiu publicat in Exercise Immunology Review de Walsh si colaboratorii (2011), exercitiile usoare, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, pot stimula circulatia si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Cu toate acestea, efortul excesiv poate avea efectul opus, crescand inflamatia si intarziind recuperarea (Nieman, 1994).

Un alt studiu realizat de Simpson et al. (2015) subliniaza ca exercitiile intense pot suprima temporar functia imunitara, ceea ce poate face ca un virus usor sa persiste mai mult timp.

Concluzia? Daca simptomele tale sunt usoare si localizate deasupra gatului (nas infundat, stranut), un antrenament usor poate fi benefic. Daca ai febra, dureri musculare sau oboseala severa, mai bine te odihnesti complet.

Cum sa te antrenezi cand esti bolnav

Daca totusi simti nevoia sa te misti chiar si cand ai simptome ceva mai accentuate, fa-o inteligent. In primul rand, asculta sfatul medicului. Daca ti se recomanda sa eviti efortul, respecta aceasta indicatie. Daca ai unda verde pentru miscare, opteaza pentru exercitii de intensitate redusa, care sa nu suprasolicite organismul:

  • Plimbari usoare in aer liber
  • Cardio usor (banda de alergat la pas, bicicleta stationara la intensitate redusa)
  • Exercitii de mobilitate

Cheia este sa tii ritmul cardiac la un nivel scazut si sa nu fortezi corpul. Nu ar trebui sa gafai sau sa simti ca depui efort considerabil. Aceste sesiuni ar trebui sa te lase revigorat, nu epuizat. Gandeste-le ca pe o zi la spa: scopul este recuperarea, nu performanta. Concluzia: antreneaza-te inteligent, nu doar din ambitie!

Antrenamentele intense sunt cheia progresului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te fortezi de fiecare data. Exista zile in care trebuie sa iti pui vointa la lucru si sa tragi de tine, chiar daca esti obosit sau demotivat. Dar exista si zile in care sa sari peste un antrenament este alegerea corecta. Fortarea unui antrenament cand esti bolnav dintr-o frica irationala de a pierde progresul este o greseala. Prioritizeaza-ti sanatatea, antreneaza-te strategic si vei avea rezultate mai bune pe termen lung. Un corp odihnit si refacut va performa mereu mai bine decat unul suprasolicitat!

Asadar, daca simptomele de raceala sunt destul de serioase incat sa iti afecteze in vre un fel performanta la antrenamente, las-o pe altadata. Daca simptomele sunt doar usor neplacute si vagi, un antrenament te poate ajuta!

Referinte

  1. Nieman, D. C. (1994). Exercise, infection, and immunity. International Journal of Sports Medicine, 15(S3), S131-S141.
  2. Walsh, N. P., Gleeson, M., Shephard, R. J., et al. (2011). Position statement. Part one: immune function and exercise. Exercise Immunology Review, 17, 6-63.
  3. Gleeson, M., Pyne, D. B. (2016). Respiratory inflammation and infections in high-performance athletes. Immunology and Cell Biology, 94(2), 124-131.
  4. Simpson, R. J., Kunz, H., Agha, N., Graff, R. (2015). Exercise and the regulation of immune functions. Progress in Molecular Biology and Translational Science, 135, 355-380.
  5. Drew, M. K., Vlahovich, N., Hughes, D., et al. (2017). A multifactorial approach to illness and injury prevention in athletes. British Journal of Sports Medicine, 51(15), 960-968.

Articole din aceiasi categorie

Refacerea dupa antrenamente - cel mai neglijat aspect al antrenamentelor cu greutati Refacerea dupa antrenamente - cel mai neglijat aspect al antrenamentelor cu greutati Antrenamentele sunt fundatia unui corp bine cladit, dar calitatea procesului de refacere de dupa antrenamente dicteaza cat de rapid si in siguranta iti atingi obiectivele. 26 Mar, 2019
Muschi mari si definiti 2011 - Anul muschiului Noul an este deja aici de doua luni. Va propun sa facem din 2011 anul muschiului! 14 Feb, 2016
Odihneste-te catre castiguri musculare uriase Odihneste-te catre castiguri musculare uriase Numarul de seturi, de repetari si metodele de intensificare sunt mereu in mintea ta cand te antrenezi pentru cresterea muschilor. Dar perioadele de odihna dintre seturi? La ele nu prea te gandesti, nu? Acestea sunt la fel de importante ca ceilalti factori, cand vine vorba de cresterea masei musculare. 26 Feb, 2019
Sunt tenesii buni pentru a ridica greutati? Sunt tenesii buni pentru a ridica greutati? Sunt tenesii buni pentru antrenamentele cu greutati – sau pur si simplu lumea ii poarta pentru ca sunt ieftini si se gasesc peste tot? 03 Jun, 2025
sfaturi despre cum sa cresti eficienta antrenamentelor la sala de forta 10 sfaturi pentru imbunatatirea antrenamentelor de forta Te duci la sala doar ca sa te duci la sala, fara a deveni mai puternic si mare? Inseamna ca undeva gresesti. Pune putin efort in antrenamentele tale si urmeaza sfaturile de aici pentru a progresa cat mai rapid. 17 Oct, 2017
Cum sa ai articulatii sanatoase si rezistente pentru a te putea antrena cat mai mult timp Metode practice pentru a avea articulatii sanatoase Articulatiile sunt mai importante decat sunt multi dispusi sa recunoasca. Orice accidentare te da inapoi cu mult. Asa ca, iata cinci metode functionale de a le mentine sanatoase pentru a putea sa te antrenezi in continuare in forta. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.