Suplimente puternic antiinflamatoare

Publicat in

Inflamatiile, desi multi nu isi dau seama, iti afecteaza performantele si aspectul fizic. De la durerile aritculare, la febra musculara si pana la ingrasare si stagnarea cresterilor musculare, toate sunt prcoese mediate de inflamatii. Aici gasesti 10 suplimente antiinflamatoare foarte puternice.

Cu totii am facut asta. Am luat un ibuprofen dupa ce ne-am intins un muschi. Sau niste aspirina pentru a mai reduce febra musculara dupa antrenamente. Medicamentele antiinflamatoare (numite antiinflamatoare non-steroidiene) au devenit atat de obisnuite incat sunt folosite fara ezitare de majoritatea. Este o abordare periculoasa.

Sunt utile in anumite situatii, dar nu ar trebiui folosite fara discriminare pentru ca pot avea efecte secundare serioase.

  • Reducerea vindecarii fracturilor: In ciuda a ceea ce se crede, aceste medicamente nu accelereaza vindecarea ci din contra, pot incetini vindecarea oaselor, ligamentelor si altor tesuturi.
  • Complicatii dupa operatii: Pacientii care au folosit medicamente antiinflamatoare dupa operatie au avut de doua ori mai multe sanse sa faca complicatii.
  • Cand sunt combinate cu exercitii fizice dauneaza tractului digestiv: Din cauza redistribuirii sangelui de la intestine catre muschi, inima si plamani in timpul efortului fizic, medicamentele antiinflamatoare vatameaza captuseala intestinelor, ceea ce inhiba absortia nutrientilor si permit toxinelor sa intre in sange. 
  • Cresteri musculare mai mici: Antiinflamatoarele non-steroidiene reduc sinteza proteinelor si raspunsul de crestere al muschilor la exercitiile fizice - studiile pe animale au aratat o reducere a hipertrofiei de 50-75%.

Este clar ca avem nevoie de solutii alternative, naturale si fara efecte secundare. Din fericire exista o serie de suplimente care pot combate inflamatiile fara efectele secundare ale medicamentelor. Dar tine minte ca prima linie de aparare impotriva inflamatiilor este stilul de viata si nutritia. Acum sa vedem 10 suplimente antiinflamatoare.

1) Quercetina

Quercetina este o alegere buna daca esti obisnuit sa iei medicamente antiinflamatoare pentru ca blocheaza inflamatiile cronice si protejeaza ficatul, care sufera cand se folosesc medicamente antiinflamatoare. Se gaseste in diferite alimente, inclusiv mere, fructe de padure si ceai, quercetina are proprietati anticancerigene si protejeaza neuronii din creier.

2) Curcumina

Curcumina este un compus gasit in condimentul numit turmenic. Are efecte antiinflamatoare foarte puternice prin reducerea speciilor reactive de oxigen si sustinerea sistemului antioxidant natural al corpului, alimentat de glutation (antioxidantul produs de corp). Curcumina blocheaza raspunsul inflamator asociat cu diabet, cancer, osteoartrita si alte boli.

Reduce si durerile febrei musculare dar si durerile din timpul vindecarii arsurilor sau ranilor. Se gaseste sub forma de capsule sau sub forma de crema care se aplica pe zonele indurerate. Se absoarbe prost, asa ca este bine sa fie combinata cu piperina, un extract din piperul negru

3) Condroitina

Condroitina face parte din tesuturile conjunctive umane. Suplimentarea cu o forma derivata din animale are efecte antiinflamatoare si reduce durerile din corp. Condroitina este eficienta cand este combinata cu glucozamina si poate reduce suferintele cauzate de artrita.

4) MSM

MSM este un compus sulfuros care se gaseste in fiecare celula din ccorp, cu concentratii foarte mari in tesuturile nervoase, piele si articulatii. Are proprietati antiinflamatoare si de reducere a durerii, lucrand sinergetic cu condroitina si glucozamina pentru a sustine sanatatea articulatiilor. Noi cercetari arata ca MSM poate trata sindromul metabolic si obezitatea. Un studiu pe soareci a descoperit ca suplimentarea cu MSM a dus la o glicemie mai buna, inflamatii mai mici si o mai buna sensibilitate la insulina. 

 remediu caderea parului

5) Acid alfa lipoic

Acidul alfa lipoic (ALA) este un antioxidant care protejeaza celulele din corp, dar are si rol in metabolism si productia de energie. Ajuta corpul sa diminueze inflamatiile si calmeaza sistemul nervos. ALA sensibilizeaza celulele la insulina, ajutand la incarcarea nutrientilor precum creatina sau carnitina in muschi. Protejeaza endoteliul (parte din vasele de sange) de stresul oxidativ cauzat de o glicemie mare.

6) Boswellia

Boswellia este un extract vegetal cu puternice proprietati antiinflamatoare in corpul uman. Poate reduce durerile la persoanele sanatoase dar si la cei care sufera de dureri cronice. Cei care sufera de osteoartrita isi pot imbunatati calitatea vietii daca iau Boswellia si pot avea un grad mai mare de activitate fizica. Boswellia are efect protector asupra ficatului si tractului digestiv. 

7) Uleiul de peste

Uleiul de peste este bogat in omega-3, DHA si EPA mai exact. Are efecte antioxidante si antiinflamatoare, folosind aceleasi cai ca si medicamentele antiinflamatoare (Cox 1 si Cox 2). Uleiul de peste reduce durerile, combate cancerul si bolile de inima si imbunatateste sensibilitatea la insulina. Este foarte util pentru combaterea inflamatiilor in perioadele stresante, fie ca vorbim de stres psihic sau fizic, de la antrenamente foarte intense.

8) Melatonina

Melatonina este cunoscuta ca un hormon al somnului si se elibereaza din glanda pineala ca raspuns la intuneric, ajutandu-te sa ai un somn odihnitor. Are puternice proprietati antiinflamatoare, eradicand speciile reactive de oxigen si protejand ADN-ul. Protejeaza in special creierul si tractul digestiv. Melatonina tinteste si celulele din muschi, oase si grasime, imbunatatind densitatea osoasa, masa musculara slaba si reducand tesutul adipos. 

9) Extract de ghimbir

Radacina de ghimbir contine compusi antiinflamatori care reduc vatamarea rinichilor, cancerul si colita. Are si beneficii metabolice, prevenind obezitatea ca raspuns la o dieta foarte bogata in grasimi. Ghimbirul poate accelera recuperarea dupa antrenamentele intense cu greutati si poate reduce durerile cauzate de febra musculara.

10) Spirulina

Spirulina este o alga albastra-verde foarte bogata in nutrienti. Are efecte antioxidante si antiinflamatoare. Pe langa acizii grasi esentiali, vitamine si aminoacizi, spirulina contine clorofila, care ajuta la cresterea imunitatii, fortei musculare si poate ajuta la o mai buna comunicare intre celule. La cei supraponderali, spirulina poate imbunatati presiunea arteriala si functiile vasculare.

Referinte

  1.  Poonai N, et al. Oral administration of morphine versus ibuprofen to manage postfracture pain in children: a randomized trial. Canadian Medical Association Journal. 2014. 186(18):1358-63.
  2. Marquez-Lara A, et al. Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs and Bone-Healing: A Systematic Review of Research Quality. JBJS Reviews. 2016. 4(3).
  3. The No Pills, No Pain Program. Illinois Sports Medicine and Orthopaedic Centers. Retrieved 4 October 2016. http://www.ismoc.net/sportsmedicine/nopillsnopain.html
  4. Jeffcoach DR, et al. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs' impact on nonunion and infection rates in long-bone fractures. Journal of Trauma and Acute Care Surgery. 2014. 76(3):779-83.
  5. Wijck, K., Lenaerts, K., et al. Aggravation of Exercise-Induced Intestinal Injury by Ibuprofen in Athletes. Medicine and Science in Sports and Exercise. 2012. 44(12):2257-62.
  6. Simon, J, Prince, S. Natural remedies for non-steroidal anti-inflammatory drug-induced toxicity. Journal of Applied Toxicology. 2016. Published Ahead of Print.
  7. Elumalai P, Lakshmi S. Role of Quercetin Benefits in Neurodegeneration. Advanced Neurobiology. 2016. 12:229-45
  8. Lee HH, et al. Anti-Cancer Effect of Quercetin in Xenograft Models with EBV-Associated Human Gastric Carcinoma. Molecules. 2016. 21(10).
  9. Nabavi SF, et al. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Current Topics in Medicinal Chemistry. 2015. 15(23):2445-55.
  10. He Y, et al. Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked? Molecules. 2015. 20(5):9183-213.
  11. Panahi Y, et al. Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial. Journal of Dietary Supplements. 2016. 13(2):209-20.
  12. Drobnic F. Curcumin reduces pain in DOMS. Pain. 2016. 157(10):2390-1
  13. Gaffey A, et al. The effects of curcumin on musculoskeletal pain: a systematic review protocol. JBI Database System Rev Implement Rep. 2015. 13(2):59-73.
  14. Cheppudira B, et al. Curcumin: a novel therapeutic for burn pain and wound healing. Expert Opin Investig Drugs. 2013. 22(10):1295-303.
  15. Rodionova SS, Eskin NA. The combination of chondroitin sulfate and glucosamine (artra) for pain relief and to reduce the consumption of NSAIDs in patients with I-II stages of osteoarthritis of the knee. Khirurgiia (Mosk). 2016. (1):67-72.
  16. Tsuji T, et al. Effects of N-acetyl glucosamine and chondroitin sulfate supplementation on knee pain and self-reported knee function in middle-aged and older Japanese adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Aging Clin Exp Res. 2016. 28(2):197-205.
  17. Sousa-Lima I, et al. Methylsulfonylmethane (MSM), an organosulfur compound, is effective against obesity-induced metabolic disorders in mice. Metabolism. 2016. 65(10):1508-21.
  18. Rochette L1, et al. Alpha-lipoic acid: molecular mechanisms and therapeutic potential in diabetes. Can J Physiol Pharmacol. 2015. 93(12):1021-7.
  19. Xiang GD, et al. The antioxidant alpha-lipoic acid improves endothelial dysfunction induced by acute hyperglycaemia during OGTT in impaired glucose tolerance. Clinical Endocrinology (Oxf). 2008. 68(5):716-23.
  20. Belcaro G, et al. FlexiQule (Boswellia extract) in the supplementary management of osteoarthritis: a supplement registry. Minerva Med. 2014. 105(6 Suppl 2):9-16
  21. Prabhavathi K, et al. A randomized, double blind, placebo controlled, cross over study to evaluate the analgesic activity of Boswellia serrata in healthy volunteers using mechanical pain model. Indian J Pharmacol. 2014. 46(5):475-9.
  22. Wang YG, et al. Hepatoprotective triterpenes from the gum resin of Boswellia carterii. Fitoterapia. 2016. 109:266-73.
  23. Abdel-Tawab M, et al. Boswellia serrata: an overall assessment of in vitro, preclinical, pharmacokinetic and clinical data. Clin Pharmacokinet. 2011. 50(6):349-69.
  24. Ruggiero, C., Omega-3 polyunsaturated fatty acids and immune-mediated diseases: inflammatory bowel disease and rheumatoid arthritis. Current Pharmaceutical Design. 2009. 15(36):4135-48.
  25. Goldberg, R., Katz, J. A meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain. 2007. 129(1-2):210-23.
  26. Mickleborough, Timothy D. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Physical Performance Optimization. International Journal of Sport Nutrition and Metabolism. 2013. 23, 83-96.
  27. Korkmaz A, et al. Melatonin: an established antioxidant worthy of use in clinical trials. Mol Med. 2009. 15(1-2):43-50.
  28. Talero E, et al. Melatonin, autophagy and intestinal bowel disease. Curr Pharm Des. 2014. 20(30):4816-27.
  29. Amstrup, et al. Reduced fat mass and increased lean mass in response to one year of melatonin treatment in postmenopausal women: A randomized placebo controlled trial. Clinical Endocrinology. 2015.
  30. Leonardo-Mendonça R., et al. The benefits of four weeks of melatonin treatment on circadian patterns in resistancetrained athletes. Chronobiology International. 11 (2015): 1-10.
  31. Misawa K, et al. Ginger extract prevents high-fat diet-induced obesity in mice via activation of the peroxisome proliferator-activated receptor ? pathway. J Nutr Biochem. 2015. 26(10):1058-67.
  32. Arablou T, et al. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. Inter Food Sci Nutr. 2014. 65(4):515-20.
  33. Wilson PB. Ginger (Zingiber officinale) as an Analgesic and Ergogenic Aid in Sport: A Systemic Review. J Strength Cond Res. 2015. 29(10):2980-95.
  34. Miczke A, et al. Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016. 20(1):150-6.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.