Ditele low-carb si cortizolul

Publicat in

Cand scopul este slabirea si definirea musculara de regula se urmeaza o dieta low-carb. Dar o astfel de dieta urmata mult timp poate duce la nivele ridicate de cortizol. Nu este ceva ce vrei sa se intample! Iata care este legatura dintre cele doua.

Cortizolul: inamicul #1 al dietelor low-carb

Cortizolul este eliberat de glandele suprarenale pentru a mobiliza aminoacizii din tesuturi (in principal muschi) pentru a creste disponibilitatea glucozei prin gluconeogeneza. Asta face din cortizol un hormon catabolic, care consuma masa musculara.

In contextul antrenamentelor, cortizolul este eliberat in timpul efortului intens, anaerob, pentru a mentine normale nivelele de glucoza. Cantitatea de glicogen pe care o ai in muschi influenteaza direct nivelele de cortizol eliberate la antrenamente! Cu cat ai mai mult glicogen stocat in muschi, cu atat mai putin cortizol este eliberat, si in invers, cu cat ai mai putin glicogen in muschi cu atat se elibereaza mai mult cortizol. 

Este logic ca dietele low-carb urmate perioade lungi de timp, ca atunci cand vrei sa slabesti, o sa duca la nivele ridicate cronic de cortizol. Astfel de diete duc si la o crestere mai mare a cortizolului la antrenamente.

Din fericire exista dovezi ca temporizarea corecta a nutrientilor poate reduce impactul negativ al antrenamentelor asupra cortizolului. Asa ca atunci cand vrei sa slabesti poti urma o dieta low-carb fara a avea mari probleme cu cortizolul si pierderea masei musculare, daca urmezi anumite reguli in privinta incarcarii cu carbohidrati.

Consuma carbohidrati in preajma antrenamentelor

In timpul antrenamentelor intense anaerobe corpul se bazeaza mai ales pe glucoza pentru a avea energie. Aceasta glucoza vine din sange, din glicogenul muscular, din ficat si din gluconeogeneza. Dupa antrenamente, corpul va utiliza glucoza pentru a reumple muschii si ficatul de glicogen. Din fericire organismul este un zgarcit si lenes si va utiliza sursa cea mai usor disponibila, si iti va lasa muschii in pace.

Pentru a reduce nevoia de cortizol si a preveni utilizarea aminoacizilor ca si combustibil creste aportul de carbohidrati dupa antrenamente. Inainte de antrenamentele foarte intense poti de asemenea consuma carbohidrati, sau sa folosesti bauturi concepute pentru a fi consumate inainte de antrenamente. Asta va duce la cresterea nivelelor de glucoza din sange si la scaderea nevoii de cortizol.
Nu consuma carbohidrati inainte de antrenamentele usoare-moderate, pentru ca vei opri arderea grasimilor. Poti in continuare folosi carbohidrati dupa astfel de antrenamente, pentru reumplerea glicogenului.

Cand vrei sa slabesti poti mentine usor o dieta low-carb (20-25% din consumul total de calorii) prin pastrarea carbohidratilor pentru zilele cu antrenamente intense, iar in rest sa mananci doar proteine si grasimi de calitate. Aceasta temporizare a carbohidratilor nu numai ca va reduce nivelele de cortizol, dar va elibera si insulina dupa antrenamente, un hormon foarte anabolic si antiinflamator. 

Referinte

  1. Costa RJ, Jones GE, Lamb KL, Coleman R, Williams JH. The effects of a high carbohydrate diet on cortisol and salivary immunoglobulin A (s-IgA) during a period of increase exercise workload amongst Olympic and Ironman triathletes. Int J Sports Med. 2005 Dec;26(10):880-5.
  2. Ebbeling CB, Swain JF, Feldman HA, Wong WW, Hachey DL, Garcia-Lago E, Ludwig DS. Effects of dietary composition on energy expenditure during weight-loss maintenance. JAMA. 2012 Jun 27;307(24):2627-34. doi: 10.1001/jama.2012.6607.

 

Articole din aceiasi categorie

Ard sprinturile mai multa grasime Ard sprinturile mai multa grasime? Poate ai auzit si tu ca sprinturile sunt cea mai eficienta si rapida metoda de a slabi. Dar ce sunt mai exact, cum se fac si sunt ele pentru toata lumea? 10 Jul, 2019
Evita aceste 5 greseli periculoase cand vrei sa slabesti Evita aceste 5 greseli periculoase cand vrei sa slabesti Ce NU trebuie sa faci cand vrei sa slabesti sanatos si eficient! Secretele slabirii corecte! 25 Oct, 2023
Ce trebuie sa faci ca sa slabesti si de ce sa te feresti Minciunile despre slabit din mass media Afla adevarul despre cele mai eficiente metode de slabit si ce ai gresit pana acum. Acesta este articolul care iti va deschide ochii si vei intelege de ce nu ai reusit sa scapi de grasimea nedorita. 14 Feb, 2016
adevaruri si mituri despre alimentele care ard grasimi si te ajuta sa slabesti Alimente care ard grasimi - mit sau realitate? Alimentele care ard grasimi sunt alimente care ne ajuta sa slabim prin efectul lor termic, de sustinere a metabolismului, dar si prin faptul ca ne mentin satui si plini de energie, pentru a putea sa avem o dieta si activitate fizica care sa promoveze arderea surplusului de grasime. 14 Feb, 2016
programe de alergare pentru a slabi rapid si eficient Din dragoste pentru sprinturi Se apropie vremea frumoasa si este timpul sa iti intri in forma si sa mai slabesti. Sprinturile reprezinta cea mai eficienta forma de HIIT, mai ales cand vrei sa slabesti, sa economisesti timp si sa capeti conditie fizica. Iata 8 protocoale de sprinturi din care sa alegi. 13 Apr, 2016
Este timpul sa slabesti asa ca treci la treaba! Impliniti-va hotararea de a slabi Probabil cea mai des intanlita hotarare luata de Anul Nou, este aceea de a slabi, si probabil pe locul doi, de a renunta la tigari. Este posibil ca multi care citesc acest articol au ajuns aici cautand pe internet solutii pentru a slabi. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.