Iarna ingrasa!

Publicat in

Aproape toata lumea se ingrasa iarna. Mai ales in luna decembrie cand gandul numai la sport si diete nu ne sta. Dar poti limita pagubele si poti iesi cu talia curata din iarna daca urmezi cateva reguli simple.

Exista o problema a ingrasatului de sarbatori! Si nu, nu ma refer la ingrasatul porcului pentru Ignat. Exista statistici care spun ca in perioada sarbatorilor de iarna oamenii se ingrasa cu cate 3-5 kg. Cei maniaci de a misca acul cantarului in sus n-ar trebui sa se bucure, aceste kilograme fiind aproape exclusiv grasime. 

Pentru a reusi sa tinem departe grasimea in timpul iernii trebuie intai sa intelegem de ce iarna organismul tinde sa acumulez mai multa grasime. In acesta ecuatie intra mai multi factori!

Vremea rece si rolul sau in acumularea de grasime

Iarna inseamna vreme rece si umezeala. Este mult mai placut de stat in casa, la adapost si caldura. Aproape ca suntem fortati sa ne miscam mai putin in lunile de iarna, de aceea si arderea de calorii este incetinita. Mai mult, iarna ne obliga sa purtam haine mari si groase, acoperind problemele, pe principul "daca nu se vede, nu exista".

Exista povesti in acest sens despre Arnold Schwarzenegger, care mergea imbracat cu un tricou scurt, pentru a i se vedea abdomenul. Astfel reusea constant sa isi aminteasca ca trebuie sa manance curat si sa nu sara peste antrenamente.

Foloseste si tu tehnica asta! O data pe saptamana imbraca costumul de baie si stai in fata oglinzii. Fa un inventar al zonelor problema si hotaraste ce este de facut. Oricum ar fii vremea afara ai grija sa faci miscare, chiar daca este acasa, in fata televizorului. Exista destule posibilitati de a face antrenamente acasa, fara a te deplasa prin ger pana la sala. 

Iarna vine insotita si de anumite aspecte fiziologice. Mai exact frigul vine insotit de aceste aspecte fiziologice. De mii de ani, cand temperaturile scad, organismul intra intr-un mod de supravietuire, un efect al sau fiind crestere poftei de mancare. Este o festa pe care ne-o joaca mintea!

Cand este frig vrem sa mancam mai mult, din cauza mecanismului de aparare, care este adanc inradacinat in conditia umana. Putem combate asta prin folosirea unui jurnal alimentar in care sa notam exact tot ce mancam, si cat. Astfel vom avea un control eficient al portiilor.

O alta metoda utila este de a manca atunci cand nivelul foamei este undeva la 4-5, pe o scara a foamei de la 1 la 10. Astfel vom putea face fata poftelor extreme mult mai usor.

Un studiu a implicat asezarea a 10 oameni intr-o camera friguroasa, si a altor 10 intr-o camera cu o temperatura confortabila. Ambele grupuri au fost hranite cu aceleasi alimente in aceleasi cantitati, la masa de pranz. Cei aflati in camera friguroasa au mancat mai mult decat celalalt grup. Asta demonsteraza ca vremea rece este o cauza directa a mancatului excesiv.

Prin intelegerea acestui fenomen si planificarea atenta a meselor iti vei controla mult mai usor obiceiurile alimentare in timpul iernii. Poti bea si ceaiuri calde, cu putina zeama de lamaie in ele, pentru a iti mentine ridicata temperatura corpului.

Mancarea este in centrul atentiei la toate sarbatorile din iarna

Sa fim cinstiti, cand vine iarna, orice intanlire sociala are in prim plan mancarea. Petrecerile de Craciun de la firma, intalnirile cu prietenii, mesele in familie, toate se invart in jurul mancarii, si exista numeroase alegeri nesanatoase si proaste pe care le poti face. Unele persoane se simt obligate sa manance si sa bea ca sa se integreze in atmosfera petrecerii. Exista anumite contexte cand a nu manca poate fii considerat o lipsa de respect. 

Putem combate acest fenomen prin a manca preventiv. Daca nu te duci la o astfel de petrecere/intalnire flamand, scade riscul de a exagera cu alimentele nesanatoase si pline de calorii.
In loc sa te concentrezi pe mancare, concentreaza-te pe o discutie spumoasa cu prietenii sau rudele. Socializeaza cu oamenii la astfel de petreceri, nu cu mancarea

Este o perioada a veseliei  asa ca trebuie sa iti implinesti si anumite pofte, dar nu uita, cuvantul cheie este moderatia!

Sarbatorile de iarna sunt o perioada stresanta

In ciuda veseliei de care vorbeam, perioada sarbatorilor de iarna este una stresanta. Sunt o multime de lucruri de facut, si putin timp sa le facem. Suntem predispusi la stres, si mancatul ne ajuta sa ii facem fata mai bine. Cateodata ne enervam si tindem sa mancam desi nu ne este foame. Si usor-usor, kilogramele in plus se aduna.

Ia-ti 10 minute pe zi de "detoxifiere mentala", in care sa te duci undeva unde este liniste, sa respiri adanc si sa te calmezi si relaxezi. Te vei destresa si nu vei mai apela la mancare.

Si antrenamentele la sala sunt o modalitate excelenta de a scapa de stres. Trateaza antrenamentele precum intalniri de afaceri importante, de la care este imposibil sa te sustragi, aceste intalniri fiind cu cea mai importanta persoana: TU.

In timpul sarbatorilor de iarna este usor sa uiti de antrenament pana dupa anul nou. Dar asta nu este bine deloc! Mai ales acum, cand esti predispus la a manca mai mult, ai nevoie de sport. Planifica-ti din timp programul antrenamentelor si tine-te de el. Prin antrenamente te vei relaxa si vei arde si calorii: doi iepuri dintr-o lovitura!

Indiferent de cate am avea de facut, mereu ramane timp de a face cateva exercitii fizice. La sala se pot face antrenamente scurte cu greutati, sau circuite care iti incing metabolismul dar nu dureaza mult. Pentru ceva intens, poti folosi tabata. In realitate nu exista nicio scuza sa nu te antrenezi!

arde grasimi rapid

Moderatia

Am mai spus ca moderatia este cheia, dar este bine sa repetam! Este iarna, sunt multe sarbatori si petreceri, ar fii absurd sa nu fii tentat de atatea bunatati si sa fii un martir in fata lor, sa te multumesti doar sa le mirosi.

Iti este pofta de o felie de tort? Mananca! Dar nu taia o felie cat 3! O felie subtire este suficienta; savureaza fiecare inghititura. Nu trebuie sa pierzi bucuria sarbatorilor, dar ca sa ramai in forma trebuie sa mananci destept, nu mult. 

Nu fii ca un prizonier abia eliberat dintr-un lagar de concentrare, mancand orice ii pica in mana, si apoi mergand la sala, ca sa "indrepti" lucrurile. Nu vei putea compensa niciodata prin antrenament o dieta foarte proasta.

Fii un bucatar mai bun

Daca iti gatesti singur incearca sa modifici retetele in asa fel incat sa elimini caloriile care nu sunt necesare. La prajituri, in loc de ulei foloseste sos de mere. Daca reteta presupune oua, pune doar albusurile, pentru a nu combina multe grasimi cu carbohidrati. Redu cat mai mult continutul de sare din preparate, si evita mancarurile prajite.

Ramai activ

Perioada sarbatorilor de iarna se petrece cu prietenii si familia, nu incuiat in sala de forta. Asa ca fii activ in afara salii, si gaseste modalitati de a arde calorii fara sa faci un antrenament propriu-zis, eventual alaturi de familie sau prieteni.

Dupa ce manaci, du-te si fa o plimbare prin aerul rece pentru a te oxigena. Dimineata fa cateva exercitii fizice in sufragerie sau dormitor. Cand ai cateva clipe libere, ia o pereche de gantera si pompeaza putin muschii. 
Exista si o multime de activitati in aer liber pe care le poti face pentru a arde calorii si a te distra.

Poti avea niste sarbatori fericite si frumoase fara a face excese, si poti iesi din iarna fara kilograme de grasime in plus, in ciuda frigului si vremii mohorate de afara.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.