Hraneste animalul: cum sa iti optimizezi digestia

Publicat in

In misiunea ta de a deveni cat mai mare si puternic, nu iti neglija digestia. Se spune ca esti ceea ce mananci! Adevarul este ca esti ceea ce abosrbi!

Ce este digestia?

Nu putem incepe sa vorbim despre alimente care sustin digestia, fara ca inainte sa stim ce este digestia: procesele mecanice si enzimatice care descompun alimentele intr-o forma pe care tractul gastrointestinal o poate absorbi. Digestia buna este vitala pentru culturisti din moment ce acestia se bazeaza foarte mult pe mancare pentru a isi transforma corpurile. Daca nu absorbi bine ceea ce mananci, nu iti poti atinge potentialul in privinta construirii de masa musculara. Degeaba mananci multe proteine daca aceastea nu se absorb si nu ajung la muschi! 

Digestia incepe din momentul in care mancarea ajunge in gura, prin mestecaee si saliva si se opreste abia cand ajunge la capatul colonului. Enzime, saruri biliare, bacterii si acizi, toate contribuie la proces. Prin consumul de anumite alimente, poti optimiza procesul pe parcurs. 

Evalueaza-ti alimentele

Inainte sa cauti alimente care sa iti ajute digestia, evalueaza-ti dieta actuala si cauta alimente care pot incetini digestia. Fii atent de-a lungul zilei daca te simti balonat, ai gaze sau esti constipat, sau daca regurgitezi mult. Daca observi aceste senzatii, noteaza ce alimente ai mancat inainte. Daca incepe sa apara un tipar, elimina alimentele suspecte din dieta - pe rand! 

Poate ca nu ai alergii alimentare in adevaratul sens al cuvantului, dar poate ai sensibilitati alimentare. Da o atentie sporita felului cum corpul reactioneaza la lactate, albusuri, avocado, legume crucifere, cartofi, oleaginoase si produse din grau. Toate acestea pot cauza relativ usor probleme digestive. 

Alimente care optimizeaza digestia

1. Uleiul de masline extravirgin

Investeste in ulei de masline extravirgin, de calitate, care contine grasimi mononesaturate care lupta cu inflamatiile. Inflamatiile se pot manifesta de la iritatii ale colonului pana la boli cardiovasculare. Cum te-ai astepta, un tract digestiv inflamat nu este eficient in absortia nutrientilor si poate afecta negativ cresterile musculare. 

Cumpara ulei de masline ambalat in sticle inchise la culoare, care protejeaza uleiul de lumina care il poate oxida. Nu gati cu el, foloseste-l ca topping. Pune-l in orez, salate, cartofi si legume.

2. Varza murata

Varza murata este un aliment fermentat care contine bacterii vii. Acestea poarta denumirea de probiotice si sunt foarte benefice sanatatii intestinale pentru ca sustin flora intestinala. 

Daca cumperi varza murata, ideal este sa specifice pe eticheta ca are probiotice vii. Sau sa scrie ca nu este pasteurizata. De regula astfel de produse sunt refrigerate. Variantele nerefrigerate sunt cel mai probabil tratate termic, ceea ce omoara culturile de probiotice. 

3. Ananas

Ananasul contine o enzima numita bromelaina. Daca ai facut vreodata o marinata cu suc de ananas, ai observat cat de bine descompune si fragezeste carnea. Capacitatea de a descompune carnea face din bromelaina - si implicitit din ananas - un mare ajutor pentru digestie. Bromelaina poate si sa scada febra musculara si sa imbunatateasca recuperarea dupa antrenamente. 

Ideal mananca ananas proaspat, cel la conserva este plin de zahar. 

4. Sfecla rosie

Acest tubercul foarte raspandit este o sursa bogata de fibre alimentare si are un efect antiinflamator sistemic, fiind ideal pentru digestie. Sfecla de zahar are si efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular si proprietati antioxidante. Oxidul nitric continut de sfecla de zahar poate sa iti imbunatateasca anduranta. 

Din nou, alege varianta proaspata pe cat posibil. varianta murata este buna dar de regula are mult zahar adaugat. 

5. Ghimbir

Ghimbirul este folosit de secole pentru a trata dispepsia - indigestia - dar si pentru a reduce greata. Ghimbirul stimuleaza contractiile normale ale stomacului, care zdrobesc mancarea ingerata si imping bolul gastric catre intestine. 

Mai exact, ghimbirul face ca mancarea sa se miste mai rapid prin tractul digestiv. Acest proces creste apetitul, un lucru de dorit pentru culturistii care vor sa devina cat mai mari. 

Cumpara ghimbir proaspat si rade-l in mancaruri. O lingurita de ghimbir ras este suficient pentru a da aroma si a ajuta digestia. 

6. Papaya

S a spus despre papaya ca este fructul ingerilor. Papaya contine doua enzime, papaina si capraina, care sustin o digestie sanatoasa. Papaya functioneaza foarte bine asupra formelor concentrate de proteina, precum carnea. 

Enzima papaina, pe langa ajutorul dat digestiei, ajuta si la recuperarea muschilor si a tendoanelor, daca este consumata inainte sau dupa antrenamente. Alege papaya proaspata, dar daca nu gasesti, poti alege si variantele congelate. 

Referinte

  1. Souza, P. A. L. D., Marcadenti, A., & Portal, V. L. (2017). Effects of Olive Oil Phenolic Compounds on Inflammation in the Prevention and Treatment of Coronary Artery Disease. Nutrients, 9(10), 1087.
  2. Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligne, B., ... & Smid, E. J. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology, 44, 94-102.
  3. Miller, P. C., Bailey, S. P., Barnes, M. E., Derr, S. J., & Hall, E. E. (2004). The effects of protease supplementation on skeletal muscle function and DOMS following downhill running. Journal of Sports Sciences, 22(4), 365-372.
  4. Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-2822.
  5. Clements, W. T., Lee, S. R., & Bloomer, R. J. (2014). Nitrate ingestion: a review of the health and physical performance effects. Nutrients, 6(11), 5224-5264.
  6. Marx, W., Ried, K., McCarthy, A. L., Vitetta, L., Sali, A., McKavanagh, D., & Isenring, L. (2017). Ginger—Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(1), 141-146.

 

Articole din aceiasi categorie

cum stii ca mananci prea multic arbohidrati Semne ca mananci prea multi carbohidrati Carbohidratii nu sunt raul absolut al dietelor, si de multe ori sunt chiar utili. Dar sa mananci prea multi si mai ales cand nu trebuie si de care nu trebuie, poate avea consecinte nefaste asupra aspectului fizic si performantelor fizice. Afla cum iti poti da seama daca ai prea multi carbohidrati in dieta. 14 Feb, 2016
Daca esti slabanog invata sa mananci pentru a creste Plan nutritional pentru slabanogi Adauga kilograme de muschi, fara grasime. Aici veti gasi trei planuri nutritionale pentru asa-zisii slabanogi, cei carora le este greu sa creasca in greutate. 14 Feb, 2016
manipuleaza hormonii prin alimentatie pentru muschi mai mari si sanatate mai buna Intelegerea si manipularea hormonilor din corp Hormonii reprezinta elementele cele mai importante care determina aspectul fizic, forta si starea psihica si emotionala. Oricine este pasionat de sport si preocupat de sanatate si felul cum arata ar trebui sa aibe unele notiuni de baza despre cum functioneaza sistemul homonal si cum poate fi el influentat. 14 Feb, 2016
Alimentele ideale si mai putin ideale pentru a fi amncate inainte sau dupa antrenamente Cele mai bune si mai proaste alimente pentru antrenamente Unele alimente sunt mai potrivite decat altele atunci cand te antrenezi si vrei sa ai masa musculara cat mai multa, fara grasime. Iata care sunt 5 dintre cele mai bune si mai proaste alimente cu care sa iti sustii antrenamentele. 14 Feb, 2016
Cum mancau culturistii din trecut Dieta culturistilor moderni vs. dieta culturistilor din trecut Culturismul, ca sport, a evoluat mult in ultimele decenii. Desigur, aparitia de noi substante anabolizante a schimbat mult fata acestui sport, dar dieta a ramas la baza oricarui fizic reusit. Sa comparam farfuria unui culturist modern cu a unuia din era de aur a cultursimului. 26 Jun, 2016
Sa mananci carbohidrati te poate ajuta cand vrei masa musculara 7 beneficii ale consumului de carbohidrati Intr-o cultura unde carbohidratii sunt mancarea de baza si alimentele rafinate abunda, cerealele integrale sunt recomandate de toti si dietele low-carb sunt pe buzele tuturor, este greu sa vezi si partile bune ale carbohidratilor. Pe langa faptul sunt deliciosi, exista si multe avantaje fiziologice in a manca carbohidrati. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.