Proteine dupa antrenament - sunt necesare?

Publicat in

Este nevoie sa cumperi o pudra proteica? Este cazeina mai buna decat proteina din zer? Merita sa dai bani in plus pe izolat sau hidrolizat? Exista o cantitate anume de proteina care trebuie consumata dupa antrenamente? Nu pot sa mananc in loc sa beau shake-uri proteice? Raspunsurile le gasesti aici!

Exista multe intrebari privind nutritia dupa antrenamente. Si aceste intrebari se refera mai ales la suplimentele nutritive care ar trebui luate (sau nu) imediat dupa un antrenament. Daca te uiti online gasesti o groaza de informatii contradictorii (iar cand in joc intra si interesele producatorilor de suplimente nutritive, lucrurile se complica si mai mult). 

In acest articol o sa incercam sa facem putina lumina, folosind informatii bazate pe diferite studii de specialitate pentru ca tu sa poti decide daca merita sa investesti intr-o proteina si ce protocol de suplimentatie ti se potriveste cel mai bine.

De ce sa bei o proteina dupa antrenamente

Primul lucru de inteles este rolul suplimentarii cu proteine dupa antrenamente. Probabil ca multi dintre voi cei care cititi acest articol cumprati astfel de pudre si pastile de ani de zile, dar nu stiti exact de ce. Asa recomanda marii culturistii, asa recomanda antrenorii si...asa se face la sala!

Motivul #1: sinteza proteinelor musculare. Sinteza proteinelor musculare inseamna in termeni simplii crearea de nou tesut muscular. Acest proces este deja crescut dupa un antrenament, datorita tensiunii musculare provocate de greutati. Sinteza proteinelor musculare poate fi crescuta si mai mult dupa un antrenament prin administrarea de aminoacizi din proteine.

Sinteza a proteinelor musculare mai mare o absortie mai mare a proteinelor in muschi muschi mai mari

Motivul #2: cresterea nivelelor de insulina. Insulina este hormonul din corp responsabil cu depozitarea - adica impinge glucoza si aminoacizii in tesuturile musculare - si tot insulina este hormonul care inhiba cortizolul - in termeni practici inseamna ca reduce stresul muscular provocat de antrenamentele cu greutati si previne descompunerea tesutului muscular (cortizolul este catabolic, adica descompune muschii pentru energie). 

Intr-o singura fraza, proteinele consumate imediat dupa antrenament duc corpul dintr-o stare catabolica in una anabolica. Fac asta prin furnizarea de aminoacizi care cresc sinteza proteinelor si nivelele de insulina, si inhiba descompunerea tesutului muscular si cortizolul.

pastile naturale muschi

Ce proteine sunt mai bune?

In privinta tipului de proteine, cele lichide le intrec pe cele solide datorita ratei superioare de absortie. De aceea imediat dupa antrenament este mai util sa bei un shake proteic decat sa mananci o bucata de carne! Vrei ca actiunea anti-catabolica si anabolica a proteinelor sa inceapa imediat, pentru a preveni pierderea de tesut muscular si a initia repartiile celulelor musculare, care duc la cresteri musculare. 

Dintre proteinele lichide, cele din zer sunt cele mai bune datorita profilului aminoacizilor. 

 Pe 25g   Leucina   Aminoacizi esentiali   BCAA 
Zer 3 12,4 5,6
Cazeina 2,3 11 4,9
Soia 1,5 9 3,4


Nota: Chiar daca proteina din soia apare in tabel, nu inseamna ca ar trebui sa fie una din primele optiuni. Unele studii sustin ca soia este toxica pentru oameni, cu exceptia produselor din soia fermentate, si poate chiar descreste forta musculara, scazand testosteronul si crescand cortizolul. Daca vrei o proteina vegetala o optiune mult mai buna este cea din mazare.

Aminoacizii cu lanturi ramificate (BCAA) din proteina din zer au grija ca nivelele de insulina sa creasca, iar nivelele ridicate de leucina cresc sinteza proteinelor. 

Acelasi efect se obtine si daca iei un supliment cu BCAA bogat in leucina. Intr-un studiu din 2008 publicat in "American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism" un grup de subiecti care s-a suplimentat cu 20 g aminoacizi esentiali imbogatiti cu leucina si 30 g carbohidrati la o ora dupa terminarea exercitiilor fizice a avut o crestere de 145% a sintezei proteinelor, comparativ cu 41% la subiectii care nu s-au suplimentat cu nimic. 

In privinta masei musculare suplimentarea cu aminoacizi esentiali si leucina este la fel de benefica precum suplimentarea cu proteina din zer, dar proteina din zer are si alte avantaje pentru sanatate (contine lactoferin, albumina si lactalbumina). Acestea sunt folosite in cantitati mari de anticorpii sistemului imunitar (IgA) si ajuta la formarea aminoacidului cisteina (dar si a altora) care in schimb sustine producerea unui foarte important antioxidant  - glutationul.

Beneficiile glutationului sunt:

  • Imbunatatirea absortiei nutritientilor.
  • Cresterea secretiei de serotonina si a functiilor cognitive.
  • Inhibarea bacteriilor patogene (precum E.coli).
  • Reducerea stresului oxidativ si neutralizarea toxinelor.
  • Imbunatateste glicemia pe nemancate si sensibilitatea la insulina.
  • Incurajeaza dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine.
  • Protejeaza impotriva tumorilor si reduce riscul de cancer.
  • Reduce grasimea din ficat.
  • Imbunatateste sanatatea oaselor.
  • Creste rata metabolica bazala si oxidarea grasimilor.
  • Scade riscul de boli cardiovasculare prin imbunatatirea tensiunii, profilului lipidic si functiilor vasculare. 
  • Amelioreaza simptomele autismului si depresiei.
  • Protejeaza de astm, eczeme si alergii alimentare.

In ciuda a ceea ce se crede, proteina din zer este mult mai putin probabil sa cauzeze sensibilitati. De aceea este si proteina care abunda in laptele matern, fiind mai usor digerata de oameni (spre deosebire de laptele de vaca care este bogat in cazeina).

Ce fel de proteina din zer este cea mai buna

Intrebi pe fata de la barul salii de forta unde mergi si iti va spune hidrolizat de zer. Intrebi pe cei care sustin consumul de "alimente adevarate" si iti spun sa iei lapte crud de la vaci crescute pe pasuni necalcate de piciorul omului! Pe cine asculti?

Cel mai bine e sa faci ce ti se potriveste tie. Daca te antrenezi doar ca sa fii sanatos alegi lapte crud (si alte lactate) de cea mai buna calitate. Daca vrei masa musculara alegi hidrolizatul sau un supliment cu BCAA bogat in leucina. 

Daca le vrei pe ambele si nici nu vrei sa dai o groaza de bani, alege concentrate sau izolate din zer, de cea mai buna calitate, netratate termic (tratamentul termic denatureaza proteinele). Pudrele de calitate, netratate termic, contin in continuare elementele care intaresc sistemul imunitar si in acelasi timp cresc la maxim sinteza proteinelor. Ca si eficienta a costului, concentratul proteic din zer este cel mai avantajos (cel mai bun raport pret/calitate)

Dar comparatia concentrat/izolat tine mai ales de preferintele personale. Concentratul din zer este mai accesibil si contine mai multe substante benefice sanatatii generale. Izolatul din zer are un impact ceva mai mare asupra cresterii sintezei proteinelor si contine mai putina lactoza si carbohidrati.

Comparatie intre concentratul din zer si hidrolizatul din zer

Cei care au ca principal obiectiv arderea grasimilor ar trebui sa aleaga izolatul proteic din zer. Astfel de pudre proteice cresc de unele singure sinteza proteinelor si reduc catabolismul, nefiind nevoie de carbohidrati si o stimulare excesiva a insulinei. 

Cei care vor masa musculara si sa sustina antrenamentele solicitante (in special cele de mare intensitate care golesc rezervele de glicogen) ar trebui sa favorizeze concentratele proteice din zer (eventual cu ceva carbohidrati adaugati, in functie de scop si nivelele de grasime).

Exista o doza optima?

Raspunsul simplu este "da", dar doza variaza in functie de  particularitatile individuale. Si poate varia si in functie de antrenament.

De exemplu, la tineri sanatosi, 0,3 g de proteina din zer/kg corp si 0,4 g de leucina pe kg/corp stimuleaza la maxim sinteza proteinelor. La persoanele mai in varsta dozele trebuie sa fie mai mari, din cauza rezistentei anabolice (absortie mai proasta, sensibilitate mai scazuta).
In 2012, un studiu din "British Journal of Nutrition" sustinea ca este nevoie de o doza de 40 g de proteina din zer (0,5 g/kg corp) pentru a creste la maxim sinteza proteinelor la persoane in varsta. 

Un stidu recent, din august 2016, indica ca ar trebui sa dublam aceste cantitati daca facem un antrenament epuizant, precum un full-body cu greutati mari.

Probabil ca este adevarat, cel mai indicat este dozarea proteinei din zer in functie de efortul depus, antrenamentele multi-articulare de o mare intensitate crescand necesitatile corpului. Dar pentru majoritatea celor care vin la sala 0,3 g de proteina din zer pe kilogram corp ramane cea mai buna optiune.

Referinte

  1. West DW, et al. 2009. Resistance exercise-induced increases in putative anabolic hormones do not enhance muscle protein synthesis or intracellular signalling in young men. J Physiol 587:5239–5247.
  2. Cermak NM, et al. 2012. Protein supplementation augments the adaptive response of skeletal muscle to resistance-type exercise training: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 96:1454–1464.
  3. Churchward-Venne TA, et al. 2012. Nutritional regulation of muscle protein synthesis with resistance exercise: strategies to enhance anabolism. Nutr Metab (London) 9(1):40.
  4. Chesley A, et al. 1992. Changes in human muscle protein synthesis after resistance exercise. J Appl Physiol 73:1383–1388.
  5. Biolo G, et al. 1995. Increased rates of muscle protein turnover and amino acid transport after resistance exercise in humans. Am J Physiol Endocrinol Metab 268:E514–E520.
  6. Biolo G, et al. 1999. Insulin action on muscle protein kinetics and amino acid transport during recovery after resistance exercise. Diabetes 48:949–957.
  7. Phillips SM, et al. 1997. Mixed muscle protein synthesis and breakdown after resistance exercise in humans. Am J Physiol Endocrinol Metab 273:E99–E107.
  8. Tipton KD, et al. 1999. Postexercise net protein synthesis in human muscle from orally administered amino acids. Am J Physiol 276:E628–E634.
  9. West D, et al. 2011. Rapid aminoacidemia enhances myofibrillar protein synthesis and anabolic intramuscular signaling repsonses after resistance exercise. Am J Clin Nutr 94(3):795–803.
  10. Pennings B, et al. 2011. Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. Am J Clin Nutr 93:997–1005.
  11. Hartman JW, et al. 2007. Consumption of fat-free fluid milk after resistance exercise promotes greater lean mass accretion than does consumption of soy or carbohydrate in young, novice, male weightlifters. Am J Clin Nutr 86:373–381.
  12. Burd N, et al. 2012. Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after resistance exercise in elderly men. Br J Nutr 108:958–62.
  13. Phillips SM, et al. 2009. The role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and muscle protein accretion in young and elderly persons. J Am Coll Nutr 28:343–354.
  14. Atherton PJ, et al. 2010. Distinct anabolic signalling responses to amino acids in C2C12 skeletal muscle cells. Amino Acids 38:1533–1539.
  15. Duan Y, et al. 2015. Nutritional and regulatory roles of leucine in muscle growth and fat reduction. Front Biosci (Landmark Ed) 20:796-813.
  16. Glynn E, et al. 2010. Excess Leucine Intake Enhances Muscle Anabolic Signaling but Not Net Protein Anabolism in Young Men and Women. J Nutr 140(11):1970-1976.
  17. Tang JE, et al. 2009. Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. J Appl Physiol 107(3):987-992.
  18. Thomson RL, et al. 2015. Muscle strength gains during resistance exercise training are attenuated with soy compared with or usual protein intake in older adults: A randomized controlled trial. Clin Nutr.
  19. Kraemer WJ, et al. 2013. The effects of soy and whey protein supplementation on acute hormonal response resistance exercise in men. J Am Coll Nutr 32(1):66-74.
  20. Dreyer HC, et al. 2008. Leucine-enriched essential amino acid and carbohydrate ingestion following resistance exercise enhances mTOR signaling and protein synthesis in human muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab 294:E392–E400.
  21. Markus CR, et al. Whey protein rich in alpha-lactalbumin increases the ratio of plasma tryptophan to the sum of the other large neutral amino acids and improves cognitive performance in stress-vulnerable subjects. Am J Clin Nutr 75(6):1051-6.
  22. Said HM, et al. 1989. Intestinal uptake of retinol: enhancement by bovine milk beta-lactoglobulin. Am J Clin Nutr 49(4):690-4.
  23. Sprong RC, et al. 2010. Dietary cheese whey protein protects rats against dextra sulphate sodium-induced colitis mucin and microbiota. J Dairy Sci 93(4):1364-71.
  24. Shertzer HG, et al. 2013. Dietary whey protein stimulates mitochondrial activity and decreases oxidative stress in mouse brain. Neurosci Lett 548:159-64.
  25. Benjamin J, et al. 2012. Glutamin and whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with disease: a randomized controlled trial. Dig Dis Sci 57(4):1000-12.
  26. Bruck WM, et al. 2014. The effect of proteolysis on the induction of cell death by monomeric alpha-lactalbumin. Biochimie 97:138-43.
  27. Rodrigues L, et al. 2009. Lactoferrin and cancer disease prevention. Crit Rev Food Sci Nutr 49(3):203-17.
  28. Kanwar RK, et al. 2013. Immunomodulatory lactoferrin in the regulation of apoptosis modulatory proteins in cancer. Protein Pept Lett 20(4):450-8.
  29. Bounous G, et al. 1991. Whey proteins in cancer prevention. Cancer Lett 57(2):91-4.
  30. Kent KD, et al. Effect of whey protein isolate on intracellular glutathione and oxidant-induced cell death in human prostate epithelial cells. Toxicol in Vitro 17(1):27-33.
  31. McIntosh GH. 1993. Colon cancer: dietary modifications required for a balanced protective diet. Prev Med 22(5):767-74.
  32. Bortolotti M, et al. 2011. Effects of a whey protein supplementation on intrahepatocellular lipids in obese female patients. Clin Nutr 30(4):494-8.
  33. Chitapanarux T, et al. 2009. Open-labeled pilot study of cysteine-rich whey protein isolate supplementation for non-alcoholic steatohepatitis patients. J Gastroenterol Hepatol 24(6):1045-50.
  34. Wlodarski KH, et al. 2014. The importance of lactoferrin in bone regeneration. Pol Merkur Lekarski 37(217):65-7.
  35. Delmi M, et al. 1990.  Dietary Supplementation in Elderly Patients with Fractured Neck of the Femur. Lancet 355(1990):1013-1016.
  36. Aoe S, et al. 2001. Controlled trial of the effects of milk basic protein (MBP) supplementation on bone metabolism healthy adult women. Biosci Biotechnol Biochem 65(4):913-8.
  37. Hall WL, et al. 2003. Casein and whey exert different effects on plasma amino acid profiles, gastrointestinal hormone secretion and appetite. Br J Nutr 89(2):239-48.
  38. Hursel R, et al. 2010. Effects of a breakfast yoghurt, with additional total whey protein or caseinomacropeptide-depleted alpha-lactalbumin-enriched whey protein, or diet-induced thermogenesis and appetite suppression. Br J Nutr 103(5):775-80.
  39. Pal S, et al. 2010. Effects of whey protein isolate on body composition, lipids, insulin and glucose in overweight and obese individuals. Br J Nutr 104(5):716-23.
  40. Madzima TA, et al. 2014. Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men. Br J Nutr 111(1):71-7.
  41. FitzGerald RJ, et al. 2004. Hypotensive peptides from milk proteins. J Nutr 134(4):980S-8S.
  42. Pal S, et al. 2013. The effects of whey protein on cardiometabolic risk factors. Obes Rev 14(4):324-43.
  43. Marshall K. 2004. Therapeutic applications of whey protein. Altern Med Rev 9(2):136-56.
  44. Fitzpatrick AM, et al. 2012. Glutathione redox control of asthma: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities. Antioxid Redox Signal 17(2):3750408.
  45. Chandra RK. 2002. Food hypersensitivity and allergic diseases. Eur J Clin Nutr 56(Suppl 3):S54-6.
  46. Loss G, et al. 2011. The protective effect of farm milk consumption on childhood asthma and atopy: the GABRIELA study. J Allergy Clin Immunol 128(4):766-773.
  47. Kimball SR, et al. 2006. Signaling pathways and molecular mechanisms through which branched-chain amino acids mediate translational control of protein synthesis. J Nutr 136(1):2275-2315.
  48. Hoffman JR, et al. 2004. Protein – which is best? J Sports Sci Med 3(3):118-130.
  49. Glynn EL, et al. 2013. Addition of carbohydrate or alanine to an essential amino acid mixture does not enhance human skeletal muscle protein anabolism. J Nutr 143(3):307-314.
  50. Slater G, et al. 2011. Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding. J Sports Sci 29(1):S67–77.
  51. Staples AW, et al. 2011. Carbohydrate does not augment exercise-induced protein accretion versus protein alone. Med Sci Sports Exerc 43:1154–1161.
  52. Koopman R, et al. 2007. Coingestion of carbohydrate with protein does not further augment postexercise muscle protein synthesis. Am J Physiol Endocrinol Metab 293(3):E833-42.
  53. Pascoe DD, et al. 1993. Glycogen resynthesis in skeletal muscle following resistive exercise. Med Sci Sports Exerc1925:349–354
  54. Moore DR, et al. 2009. Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men. Am J Clin Nutr 89:161–168.
  55. Churchward-Venne TA, et al. 2014. Leucine supplementation of a low-protein mixed macronutrient beverage enhances myofibrillar protein synthesis in young men: a double-blind, randomized trial. Am J Clin Nutr 99(2):276-286.
  56. Hulmi J, et al. 2010. Effect of Protein/Essential Amino Acids and Resistance Training on Skeletal Muscle Hypertrophy. Nutr Metab 7(51).
  57. Tipton KD, et al. 2009. Stimulation of muscle anabolism by resistance exercise and ingestion of leucine plus protein. Appl Phys 34:151–161.
  58. Areta JL, et al. 2014. Increasing leucine concentration stimulates mechanistic target of rapamycin signaling and cell growth in C2C12 skeletal muscle cells. Nutr Res 34(11):1000-7.
  59. Kumar V, et al. 2009. Age-related differences in the dose–response relationship of muscle protein synthesis to resistance exercise in young and old men. J Physiol 587:211–217.
  60. Cuthbertson D, et al. 2005. Anabolic signaling deficits underlie amino acid resistance of wasting, aging muscle. FASEB J 19:422–424.
  61. Yang Y, et al. 2012. Resistance exercise enhances myofibrillar protein synthesis with graded intakes of whey protein in older men. Br J Nutr.
  62. Macnaughton L, et al. 2016. The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein. Physiol Rep 4:e12893.
  63. Witard O, et al. 2014. Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise. Am J Clin Nutr 99(1):86–95.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.