3 greseli periculoase la dietele de detoxifiere

Publicat in

Cand vorbim de detoxifiere, lumea face multe greseli. Iata trei dintre cele mai periculoase pentru sanatatea ta, si cum sa le eviti.

Obiceurile alimentare te-au ajuns din urma si nu te simti deloc bine, poate nici de aspectul fizic nu esti foarte incantat. Esti hotarat sa faci o schimbare, asa ca vrei sa incepi in forta, cu o detoxifiere totala a organismului! Este logic, nu? Cand vei scapa de toxine te vei simti mai bine, mai energic si cu mai mult chef de a face schimbari si mai mari in viata ta! Cel putin asa gandeste majoritatea! 

Cei mai multi in aceasta situatie cauta o dieta rapida de detoxifiere si incep tot felul de posturi cu sucuri sau/si smoothiuri, ori diete fanteziste si chinuitoare. In general ajung sa isi provoace mai multe probleme decat inainte. 

In continuare o sa discutam despre 3 dintre cele mai periculoase greseli pentru sanatate pe care le faci la detoxifieri, si cum sa iti detoxifici corpul cu succes. 

Greseala #1: lipsa nutrientilor

O greseala foarte des intalnita este sa ai impresia ca a bea multa apa si sucuri colorate iti va evacua toate toxinele din corp! In realitate, detoxifierea se face in trei etape. Posturile prea lungi, curele cu sucuri si lichide si detoxifierile bazate pe pudre, toate fac greseala de a NU furniza nutrientii necesari pentru sustinerea acestor etape. 

In faza 1 a detoxifierii, ficatul filtreaza toxinele din sange. In aceasta faza ficatul ataseaza de toxina un mineral sau o vitamina. Noul compus este toxic si poate provoca mult stres oxidativ daca nu trece imediat la faza 2. In faza 2 a detoxifierii ficatul ataseaza si un aminoacid, facand compusul solubil in apa, pentru o eliminare usoara din corp. 

Posturile si sucurile nu asigura nivelul necesar de aminoacizi pentru neutralizarea compusilor toxici obtinuti in faza 1 a detoxifierii. In schimb, compusii toxici ajung sa fie recirculati in sange, creand stari de rau. Pot si supraincarca ficatul acestea neputand tine pasul. Si slabirea este afectata pentru ca uneori corpul va stoca compusii volatili in tesutul adipos. 

Morala: Detoxifierea este un proces cu densitate mare de nutrienti. Ai nevoie de multi aminoacizi, vitamine si minerale, pentru a te asigura ca elimini cu adevarat toxinele din corp, in loc sa le recirculi. 

Greseala #2: expunerea continua la toxine

Exista doua tipuri de toxine pe care corpul trebuie sa le elimine: 

  1. Endotoxine, adica toxine produse de propriul corp, precum metabolitii toxici rezultati in urma efortului fizic.
  2. Exotoxine, adica toxine intrate in corp din afara, prin ingestie sau contactul cu pielea. 

Astea inseamna ca exista doua lucruri pe care le poti face in privinta toxinelor:

  1. Scade expunerea la toxinele din jurul tau.
  2. Creste capacitatea corpului de a se detoxifia. 

Multi fac greseala de a se preocupa doar de capacitatea corpului de a elimina toxinele, in loc sa se preocupe si de expunerea la toxine. Da, aproape ca inotam in toxine in lumea moderna, dar tot poti face anumite lucruri pentru a iti reduce expunerea la ele. Indentifica aspectele din viata ta care te aduc cel mai aproape de aceste toxine si indreapta-le. 

  • Consuma alimente organice si bea apa filtrata; evita sa bei din recipiente de plastic.
  • Ia-ti un filtru de aer in casa; mobila, covoarele si vopselurile sunt tratate cu produse petroliere care in cele din urma ajung in corpul tau prin aer si piele. 
  • Alege produse de igiena personala cat mai naturale; vorbim de sampon, creme, sapunuri, lotiuni, etc - toata pot contine parabeni, ftalati si alti compusi toxici. 
  • Consuma cat mai putine medicamente posibil; antidepresivele, analgezicele, antiacidele, anticonceptionalele, etc, orice medicament vine cu o incarcatura toxica. 

Morala: Solutia la poluoare este diluarea. Reducerea expunerii la toxine este singurul pas pe care il poti face.

3) Un tract intestinal nesanatos

In faza 3 a detoxifierii, toxinele sunt eliminate prin rinichi si tractul intestinal. Daca ai un tract intestinal nesanatos, toxinele pot repatrunde in circulatie. De exemplu, o enzima numita beta-glucuronidaza va separa de vitamina si aminoacidul de care este legat estrogenul care urmeaza sa fie eliminat din corp, ceea ce va duce la reabsortia sa in fluxul sanguin, unde poate vatama celulele si ADN-ul.

Care sunt principalii factori care duc la un tract intestinal nesanatos? O suprapopulare cu bacterii nefaste a tractului intestinal va creste concentratiile de beta-glucuronidaza impiedicand procesul de eliminare.

Lipsa fibrelor alimentare din dieta incurajeaza cresterea bacteriilor rele si impiedica eliminarea toxinelor. Fibrele ajuta si la eliminarea mai rapida a estrogenului si altor hormoni. 

Si consumul de alimente pe care nu le tolerezi iti da peste cap tractul intestinal. Daca mananci alimente pe care nu le tolerezi se elibereaza proteine care iti vatameaza captuseala intestinala si permit toxinelor sa scape din tractul intestinal si sa fie reabsorbite in circulatie. 

Morala: Daca nu te duci la baie de doua ori pe zi, toxinele nu sunt eliminate complet. Regleaza-ti tractul intestinal cu un probiotic si mananca suficiente fibre. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.