9 modalitati de a iti proteja ficatul

Publicat in

Cei care practica sport in mod regulat solicita ficatul mai mult decat un sedentar. Daca mai folosesc si substante cu potential hepatotoxic, atunci nevoia de detoxifiere a acestuia devine iminenta.

Ficatul este al doilea organ din corp ca marime (pe primul loc fiind pielea), cantarind pana la 1,5 kilograme si fiind responsabil de o multime de procese esentiale. In principal, ficatul filtreaza sangele care vine de la tractul digestiv, metabolizand nutrientii, medicamentele, alcoolul si alte substante consumate, ajutand la detoxifiere.

Ficatul creeaza si proteine si secreta bila, care ajuta la metabolizarea grasimilor si eliminarea bilirubinei, o substanta potential toxica creata de celulele rosii moarte.

Ficatul este cel care metabolizeaza tot ce mananci - proteine, carbohidrati si grasimi - si le tranforma in glucoza, care este apoi folosita ca si combustibil. Dar cum tot ce inghiti trece prin ficat, inseamna ca acesta este supus unor multitudini de factori agresivi precum pesticide, hormoni, aditivi alimentari, alcool, medicamente, microorganisme si altele; si asta se intampla zilnic.

Ficatul fie transforma aceste toxine in unele mai putin nocive fie le elimina complet din organism. Totusi, inevitabil, unele toxine raman prinse in celulele hepatice, creand radicali liberi care pot dauna ficatului si sanatatii.

Cei care practica sport in mod regulat, solicita si mai mult ficatul datorita efortului fizic. In plus, cei care fac sala, conuma si cantitati mai mari de alimente si suplimente sportive, ceea ce solicita ficatul mai mult decat in cazul unui om normal. Daca se mai folosesc si alte substante, precum setroizi anabolizanti si androgeni alchilati (in cea mai mare parte a lor fiind cei orali), riscul creste exponential. De aceea este extrem de important sa susti sanatatea ficatului in orice fel poti.

Mancarurile consumate, medicamentele folosite (si aici intra si steroizii, pentru cei care ii folosesc), bauturile pe care le consumi, efortul fizic, toate sunt taxante pentru ficat; iti poti proteja ficatul prin urmarea pasilor de mai jos.

1. Consuma alimente organice cat de mult posibil

Dieta reprezinta cea mai mare povara pentru ficat, pentru ca multe alimente sunt contaminate cu pesticide, hormoni si aditivi chimici. Chiar daca nu sunt adeptul alimentatie bio, si nu cred in puritatea completa a acelor alimente, incercati sa gasiti alimente cat mai putin expuse factorilor nocivi, neinfestate cu fel de fel de toxine. Prin definitie, alimentele organice nu trebuie sa contina pesticide, hormoni, antibiotice sau organisme modificate genetic. Unul din avantajele ca traim in Romania este ca aproape toti avem bunici sau rude la tara; incercati sa consumati pe cat posibil alimente crescute natural, de la gaini si pui de curte pana la legume crescute in gradina bunicii. O alta optiune este de a face cumparaturile in piata, la tarani, si nu in marile magazine.

2. Limiteaza aportul de fructoza, prajeli si alimente procesate care contin grasimi trans sau uleiuri hidrogenate

Doua poveri importante pentru ficat sunt ascunse in multe alimente de pe rafturile magazinelor: grasimile trans si fructoza. Grasimile trans sunt des intanlite in alimentele prajite precum cartofii prajiti, gogosi dar sunt prezente si in unele prajituri, biscuiti si alte alimente procesate. Daca eticheta de ingrediente contine cuvintele "hidrogenat" sau "partial hidorgenat", va contine si grasimi trans. Fructoza este si ea gasita in multe alimente procesate si in sucuri acidulate sau derivate din fructe.

O dieta bogata in grasimi trans si fructoza duce la obezitate si boli ale ficatului gras.

3. Creste aportul de fructe, legume si alte alimente care iti sustin ficatul

Reversul medaliei este ca iti poti folosi dieta pentru a iti sustine sanatatea ficatului prin aportul bogat de fructe si legume proaspete, care sunt in mod natural detoxifiante.

In special cele bogate in sulf, precum ceapa, usturoiul, broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, napi, etc., sunt cunoscute pentru proprietatile detoxifiante asupra ficatului, chiar si atunci cand se folosesc medicamente hepatotoxice. In plus, acestea sunt bogate in fibre alimentare, care ajuta toxinele sa tranziteze tractul intestinal reducand stresul asupra ficatului.

Turmenicul, scortisoara si radacina de licorice sunt si ele cunoscute pentru suportul hepatic.

4. Consuma alcool cu moderatie (sau deloc)

Alcoolul poate distruge celulele hepatice si cu timpul poate duce la leziuni ale acestuia. Daca deja ai probleme hepatice, si o cantitate mica de alcool le poate agrava. De asemenea, daca folosesti medicamente care ataca ficatul, consumul de alcool va avea un efect devastator.

5. Detoxifica-ti organismul in mod regulat

Ficatul (alaturi de rinichi, sange, intestine, sitem limfatic si piele) ajuta organismul sa proceseze si elimine chimicalele prin transpiratie, urina si fecale. Detoxifierea poate si ea ajuta aceste procese. 

6. Ai grija la medicamente

Medicamentele folosite pe perioade prea lungi de timp, la doze prea mari sau in combinatie cu alcool sau alte substante, pot leza grav ficatul. De exemplu, acetaminofenul (cunoscut sub denumirea de Paracetamol) poate fi extrem de nociv pentru ficat, fiind in varful clasamentului la cauzele insuficientei hepatice. Folosit corect, Paracetamolul poate creste enzimele hepatice de 3 ori mai mult decat normal. Asa ca daca sunteti nevoiti sa il folositi, aveti mare grija cu ce il asociati.

Nu cred ca mai trebuie sa amintesc de steroizi orali alchilati, precum Dianabolul, Winstrol sau Anapolon, ca sa ii amintesc pe cei mai cunsocuti. Niciodata nu se asociaza doi steroizi orali, si niciodata nu se folosesc doze excesiv de mari si nu se iau mai mult de 4-6 saptamani.

7. Exercitii fizice

Exercitiile fizice sunt o modalitate sanatoasa de a micsora riscul de boli ale ficatului gras, prin mentinerea unui procent mic de grasime corporala dar si prin imbunatatirea directa a sanatatii ficatului.

Trebuie totusi avut in vedere ca efortul intens duce in timp la modificari ale parametriloir ficatlui; se stie ca multi sprotivi de performanta au ficatul marit, datorita efortului fizic mare. De aceea, cei care practica sport trebuie sa dea o atentie sporita ficatului.

8. Nu fuma

Fumatul afecetaza capacitatea ficatului de a procesa si elimina toxinele. Poate agrava bolile cauzate de consumul de alcool.

9. Suplimente de sustinere a functiilor hepatice

Unele suplimente naturale pot sustine functiile hepatice.

Silimarina: Silimarina, sau "laptele de ciuline", este un extract din semintele unei specii de ciuline. S-a demonstrat ca silimarina protejeaza celulele hepatice si promoveaza regenerarea lor, si lupta cu oxidarea, un proces care poate afecta celulele. Silimarina are un efect antioxidant de cateva ori mai mare decat vitaminele C sau E.
Nu trebuie sa mai spun faptul ca silimarina face parte din arsenalul oricarui utilziator de steroizi.

ALA: Acidul alfa lipoic este un puternic antixoidant care sustine sanatatea ficatului. Este un supliment des folosit in timpul curelor de steroizi, sau cu alte medicamente hepatotoxice.

Retineti: un ficat sanatos este cea mai buna metoda de aparare impotriva toxinelor care va bombardeaza organismul zilnic. Un stil de viata sanatos, cu o dieta bogata in nutrineti utili, si saraca in substante nocive vor ajuta la randamentul maxim al ficatului.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Vrei muschi? Iti place carnea? Iata ce si cum sa mananci Ghid pentru carnivori Iti place carnea, dar iti este teama ca poate nu iti face bine? Tot auzi de beneficiile dietelor vegetariene si cum ca daca mananci carne te imbolnavesti? Iata un ghid despre cum sa mananci carne pentru a construi masa musculara, a slabi si a fi mai sanatos. 14 Feb, 2016
alimente cu putere Alimente cu putere Iata 13 alimente pe care ar trebui sa le consumi indiferent de scop: sa fii sanatos, sa iti dezvolti musculatura sau sa slabesti. 14 Feb, 2016
alimente sanatoase Alte 8 alimente cu putere Am mai vorbit despre alimentele cu putere, acele alimente pe care orice culturist si sportiv trebuie sa le manance. Pe langa cele de baza iata alte 8 alimente pe care sa le mananci cat mai des pentru a arata bine si a fi sanatos. 02 Apr, 2017
Acizii grasi omega-3 sunt grasimi esentiale indispensabile sanatatii. iata ce trebuie sa stii despre ei Acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit din ce in ce mai cunoscuti si mai utilizati in ultimul timp, atat in randul sportivilor dar si in randul persoanelor care vor sa fie mai sanatoase. 14 Feb, 2016
zaharul duce la aparitia bolilor de inima Zaharul are un rol mai mare in aparitia bolilor de inima decat grasimile saturate Bolile de inima sunt principala cauza de mortalitate in tarile dezvoltate. Pana acum doctorii se concentrau pe limitarea aportului de grasimi saturate pentru a preveni bolile de inima. Se pare ca s-au inselat, alta grupa de nutrienti fiind cei care puteau declansa astfel de boli. 12 Apr, 2016
Otetul de mare te ajuta sa fii mai sanatos si sa arati mai bine Otet de mere: 5 beneficii pentru sanatate Otetul de mere are numeroase beneficii extraordinare pentru sanatate de care putini sunt constienti. Iata de ce ar trebui sa incluzi acest lichid acrisor si aromat cat mai des in dieta ta zilnica pentru a fi cat mai sanatos si a arata cat mai bine. 18 Sep, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.