Acizii grasi omega-3

Publicat in

Acizii grasi omega-3 au devenit din ce in ce mai cunoscuti si mai utilizati in ultimul timp, atat in randul sportivilor dar si in randul persoanelor care vor sa fie mai sanatoase.

Omega-3 sunt acizi grasi polinesaturati esentiali. Denumirea vine de la legatura carbon-carbon in pozitia omega-3.

Alimentele in care se gasesc acizii grasi omega-3 in cantitati insemnate sunt:

  • somon salbatic
  • macrou
  • ton
  • miel
  • seminte de in
  • canepa
  • kiwi
  • nuci

Acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexanoic (DHA) apartin acizilor grasi omega-3.

Sunt catalogati ca acizi grasi ensentiali pentru ca organismul nu ii poate sintetiza singur din alte substante, asa ca singura sursa este alimentatia sau suplimentarea. Studiile facute arata ca acizii grasi omega-3 ajuta sistemul cardiovascular, imbunatatind sanatatea generala a acestuia si reducand mult riscurile infarcturilor miocardice fatale si nonfatale. S-a speculat ca acest efect al acizilor grasi omega-3 vine din porprietatea sa de a reduce colesterolul rau (LDL). Sunt studii care au aratat sic a omega-3 imbunatatesc circulatia si tensiunea.

Studii suplimentare trebuie efectuate, dar datele actuale arata ca acizii grasi omega-3 pot reduce nivelul trigliceridelor cu pana la 45%, si pot diminua colesterolul cu pana la 50%.
De fapt, dovezile ca acesti acizi ajuta sistemul cardiovascular sunt asa de mari si concrete incat departamentul de sanatate al guvernului american sustine si incurajeaza consumul acestora.

Alte efecte benefice manifestate de omega-3 sunt si asupra creierului. Se pare ca acestia ajuta la regenerarea celulelor nervoase, le intareste membrana, cresc abilitatile cognitive si combate depresia. Un studiu a aratat ca atat materia cenusie cat si cea alba au crescut la cei care foloseau omega-3 comparativ cu cei care nu foloseau. Aceste studii sunt sustinute si de feedback-ul consumatorilor, care sustine aceste dovezi.

Efectul lor asupra creierului pare a avea de a face cu efectul acizilor grasi omega-3 asupra mielinei din jurul celulelor nervoase. Aproximativ 8% din masa creierului uman este compusa din acizi grasi omega-3.

Omega-3 exercita efecte anti-inflamatorii, ajutand astfel la durerile de incheieturi si in cazul persoanelor cu reumatism.

Acizii grasi omega-3 sunt esentiali nutritiei umane, o doza minima pe zi fiind de 1,6 grame la barbati si 1,1 grame la femei. Deficienta de omega-3 include: acnee, agnita, hipertensiune, psoriazis, boli mintale, dereglari de vedere, depresie si altele. In cazurile grave ale acestor simtome lipsa acizilor grasi omega-3 nu este singura cauza, dar poate ameliora intr-un anumit grad problema.

Exista si reversul medaliei, supradozarea cu omega-3 poate duce la sangerari, afectiuni ale sistemului imunitar datorita oxidarii, si diabeticii pot avea probleme cu nivelel zaharului din sange. Dar astfel de efecte sunt rare si la doze extreme. 

Pentru sportivi este un supliment esential. 2 grame pe zi de omega-3 este doza recomandata lor. Ajuta la sustinerea efortului, imbunatatind mai ales antrenamentele cardiovasculare. Pentru culturisti este foarte bun in tratarea si prevenirea durerilor articulare si intarirea pielii, reducand aparitia vergeturilor. De asemenea, acesti acizi grasi sunt foarte importanti pentru cei care folosesc steroizi andorgenici si anabolizanti, acestia afectand sistemul cardiovascular prin scaderea colesterolului bun si cresterea celui rau. 4 grame pe zi de omega-3 se recomanda pe toata durata unui ciclu de steroizi.

Asa ca atunci cand va ganditi ce suplimente sa folositi, aveti grija ca omega-3 sa fie printre primele pe lista. Si mancati cat mai des peste, si alte surse bogate in omega-3.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.