Testosteron pentru femei: miturile

Publicat in

Si la femei, testosteronul joaca un rol extrem de important, cel putin la fel de important precum estrogenul.

Testosteron pentru femei? DA

Testosteronul este caracterizat de mult ca fiind hormonul masculin, dar este un hormon extrem de abundent si la femei. Barbatii au niveluri mai mari de testosteron in circulatie fata de femei, dar si la femei, testosteronul, nu estrogenul, este hormonul predominant, de-a lungul intregii vietii. Cel putin asa spun doua cercetatoare, Rebecca Glaser si Constantine Dimitrakakis.

Cele doua cercetatoare, care scriu in revista "Maturitas", ne indeamna sa privim la cum sunt masurate nivelurile de estrogen la femei - in picograme pe mililitru, pe cand nivelurile de testosteron le sunt masurate in nanograme pe decilitru, o unitate de masura de zece ori mai mare. 

Dincolo de estrogen, exista niveluri si mai mari de pro-androgeni, precum dehidroepiandrosteron sulfat (DHEA), dehidroepiandrosteron si androstenedion, toate furnizand destul de mult testosteron. 

Cele doua cercetatoare au adus critici comunitatii medicale ca in ciuda dovezilor evidente, in cazul femeilor terapia de inlocuire hormonala se face tot cu estrogen. Si toate acestea in ciuda faptului ca in trecut - inca din 1937 - tratamentul de baza in aceste situatii in cazul femeilor la menopauza era testosteronul. 

Cum de tratamentul femeilor la pre-menopauza sau post-menopauza a exclus testosteronul? Dar se dau doze ample de estrogen si progesteron! Nu ar trebui toti cei trei hormoni? Dar cand incepi sa analizezi toate miturile legate de testosteronul administrat femeilor, vezi de ce nu s-a mers pe aceasta cale. 

Mitul 1: Testosteronul transforma femeile in barbati

Acest mit a avut la baza si unele sportive din RDG si URSS, pe care s-a experimentat administrarea de doze mari de testosteron, dar cel mai mare vector de raspandire au fost culturistele! 

In comunitatea fitness sunt bine cunoscute femeile care aveau voci de inger, dar pentru ca au luat cantitati stupide de steroizi anabolizanti (diferite forme de testosteron) au ajuns sa sune ca Terminatorul si trebuie sa se rada zilnic pe fata

Asa ca da, de aceea comunitatea medicala si pacientele se tem de testosteron, dar trebuie sa privim in context. Toate aceste efecte depind de doza, iar dozele folosite in terapia de inlocuire a testosteronului sunt foarte mici fata de ce ia o culturista; de fapt aceste doze mici promoveaza feminitatea prin stimularea ovulatiei si fertilitatii. In trecut, testosteronul era folosit cu succes pentru tratamentul starilor de greata in sarcina.

Dar, unele efecte secundare tot apar uneori, totusi masculinizarea adevarata nu este posibila in cazul dozelor terapeutice. Iar in unele cazuri beneficiile sunt atat de mari incat unele femei aleg sa trateze efectele secundare decat sa renunte la dozele de testosteron. 

Testosteronul este intr-adevar folosit la transformarea femeilor in barbati, la pacientii transgender, in doze normale sau supra fiziologice, dar aceste efecte pot fi reversibile daca se scade doza administrata la primele manifestari ale lor. 

Asa ca in mare parte, testosteronul administrat in doze terapeutice, de tratare a unor deficiente, nu masculinizeaza si depinde doar de doza. 

Mitul 2: Singurul motiv pentru care femeile au nevoie de testosteron este pentru sex

De multe ori terapia de inlocuire a testosteronului la femei vine si cu cresterea libidoului, dar acesta este doar unul din beneficiile testosteronului; mai exista multe altele la femei, avand in vedere ca exista receptori androgenici (de care se leaga testosteronul) in tot corpul. 

La fel ca la barbati, nivelurile de testosteron la femei incep sa scada cu inaintarea in varsta si pot aparea probleme precum depresia, anxietate, iritabilitate, oboseala fizica, degradare oasoasa, degradare musculara, insomnii, schimbari in cognitie, pierderi de memorie si da, disfunctii sexuale. 

Evident testosteronul are un rol important in sanatatea generala a femeilor, mergand dincolo de libidou! 

slabeste sanatos

Mitul 3: Testosteronul afecteaza negativ inima

Mitul a inceput pentru ca barbatii au mai mult testosteron decat femeile si barbatii sufera de mai multe probleme de inima decat femeile. 

Dar daca testosteronul este implicat in problemele de inima ale barbatilor este mai degraba din cazua scaderii sale spre batranete. Dovezile arata ca testosteronul in doze normale este cardioprotector.

Desigur o anumita parte din testosteron se aromatizeaza si se transforma in estrogen, iar acesta poate avea efecte adverse, atata la cei bolnavi de inima cat si la cei sanatosi. Aceste efecte includ retentia de apa, anxietate si ingrasare. Dar in general testosteronul este cardioprotector. Trebuie mentionat din nou dozele normale, terapeutice. Dozele utilizate de culturisti, pe termen lung (ani de zile) au efecte adverse severe asupra inimii; dar acolo vorbim de abuz de testosteron, nu de terapie.

Mitul 4: Testosteronul iti prajeste ficatul

Testosteronul nu iti afecteaza negativ ficatul, dar mitul a venit din culturism, unde se iau doze obscene de steroizi anabolizanti orali, care sunt modifcati in asa fel incat sa reziste trecerii prin ficat, dar asftel pun si un mare stres pe el. 

In terapia de inlocuire a testosteronului se folosesc injectii, peleti sau geluri. Si dozele sunt mult sub cele utilizate in culturism.

Mitul 5: Testosteronul provoaca cadera parului

Caderea parului este complicata, multifactoriala si determinata genetic. Dar exista putine spre deloc dovezi ca terapia de inlocuire cu testosteron la femei provoaca caderea parului! 

La femeile cu polichisturi ovariene, apare si rezistenta la insulina, ceea ce duce la cresterea enzimei 5-alfa-reductaza, care transforma testosteronul in dihidrotestosteron, acesta putand avea ca efect caderea parului, mai ales daca se injecteaza doze de testosteron din afara, care va fi convertit in si mai mult DHT. 

Dar la femeile sanatoase nu este cazul; de fapt, la acestea caderea parului incepe sa apara cu inaintarea in varsta in cauza scaderii testosteronului; doua treimi din femeile care fac inlocuire de testosteron trec prin regenerarea parului! 

Mitul 6: Testosteronul te face o scorpie

Chiar daca unii barbati comit acte abuzive si violente dand vina pe steroizii pe care ii iau pentru a arata mai bine, acest fenomen este inexistent la barbatii care iau doze terapeutice de testosteron in cadrul terapiei de inlocuire a testosteronului - iar in cazul femeilor este imposibil, dozele fiind atat de mici

 crestere sani

Mitul 7: Testosteronul creste riscul de cancer de san

Cancerul de san tine de estrogen, si sunt studii clinice care arata ca testosteronul poate avea efect protectiv asupra tesutului mamar! Mai exact, balanta testosteron-estrogen are acest rol protector. 

Dar trebuie spus ca la cele cu istoric de cancer la san, dozele de testosteron trebuie monitorizate foarte atent, pentru ca, asa cum am tot zis, o parte din testosteron se transforma in estrogen, riscand sa il creasca prea mult. 

Mitul 8: Terapia de inlocuire de testosteron la femei este noua si nestudiata

Terapia de inlcouire a testosteronului la femei nu este deloc nouo. In Anglia si Australia se pratica de peste 70 de ani. Implanturile cu testosteron au fost folosite cu succes la femei inca din 1938. Si exista date despre aceste proceduri pe termen lung. 

Trebuie tinut totusi cont ca aromataza (enzima care transforma testosteronul in estrogen), creste odata cu inaintarea in varsta, obezitate, aport de alcool, cancer de san, rezistenta la insulina, anumite medicamente, droguri, stil de viata sedentar si aportul nesanatos de alimente procesate. Daca adaugi si injectarea de testosteron exista un risc real ca o parte din el sa ajunga estrogen si sa creeze dezechilibre. 

De aceea este extrem de important ca femeile care fac o astfel de terapie sa isi monitorizeze atent nivelurile de aromataza, pentru ca raportul testosteron-estrogen sa ramana unul sanatos. Cel mai greu este sa gasesti un doctor priceput pe asa ceva si deschis la astfel de terapii.

Referinte

  1. Rebecca Glaser et al. Testosterone Therapy in Women: Myths and Misconceptions. Maturitas. 2013;74:230-234.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.