Testosteronul scazut la femei

Publicat in

Cand spui femeie, te gandesti la estrogen. Dar nivelurile sanatoase de testosteron sunt la fel de importante pentru sanatatea si starea de bine a femeilor.

Testosteronul scazut este o problema din ce in ce mai des intalnita la femei. Studiile arata niveluri cu 10-20% mai reduse de testosteron la barbati, fata de trecut, dar astfel de studii pe femei sunt foarte, foarte rare. Totusi, lumea medicala intalneste din ce in ce mai mult cazuri de niveluri reduse de testosteron la femei, ceea ce duce la probleme precum functii metabolice reduse, compozitie a corpului mai proasta si libidou scazut.

Exista mai multe teorii legate de scaderea testosteronului, dar se stie cu siguranta ca stresul cronic este un factor important. Aceste dezechilibre duc la schimbari fiziologice negative care afecteaza corpul si mintea. 

Ce face testosteronul la femei?

Chiar daca femile au in medie doar 10% din testosteronul barbatilor, testosteronul afecteaza multe sisteme fiziologice in corpul femeilor. 

Testosteronul protejeaza inima

Testosteronul influenteaza sanatatea inimii, imbunatatind productia de oxid nitric care relaxeaza vasele de sange. Testosteronul intareste si muschii inimii, ceea ce inseamna ca inima munceste mai putin pentru a pompa sangele catre muschi. Testosteronul inhiba si dezvoltarea placilor in vasele de sange si influenteaza echilibrul dintre potasiu si calciu, scazand riscul de tensiune arteriala.

Sustine cognitia si starea de spirit

Alaturi de estrogen, testosteronul are efecte antiinflamatoare si protective asupra creierului. Desi deseori ramas nediagnosticat, se crede ca nivelurile mici de testosteron contribuie la depresie, stare de spirit proasta si functii cognitive mai reduse, la femei. Testosteronul poate proteja impotriva Alzheimer prin reducerea acumularii de placi de beta amiloid in creier. Testosteronul accelereaza si regenerarea nervilor, ceea ce poate imbunatati memoria la un creier care imbatraneste. Un studiu a descoperit ca femei care au luat un gel cu testosteron timp de 26 de saptamani si-au imbunatatit semnificativ memoria si capacitatea de a invata o limba noua. 

Testosteronul intareste oasele

Testosteronul este vital in repararea si cresterea oaselor. Nivelurile mai mari de testosteron este unul din motivele pentru care barbatii tind sa aibe oase mai puternice decat femeile si risc mult mai mic de osteoporoza. Exista receptori de testosteron in osteoblaste - celulele care formeaza nou tesut osos. Nivelurile prea mici de testosteron la femei au fost legate de masa osoasa redusa si risc mai mare de fracturi osoase. Invers, nivelurile mai mari de testosteron liber la femei trecute de menopauza au fost asociate cu risc mai mic de fracturi de sold. 

Compozitie a corpului mai buna

Compozitia corpului se refera la raportul dintre masa musculara si masa adipoasa. Testosteronul stimuleaza sinteza proteinelor ceea ce mentine masa musculara slaba. Tot testosteronul are rol metabolic, crescand capacitatea de a arde grasimi. Femeile care fac inlocuire de testosteron au de regula compozitie a corpului mai buna si performante fizice mai bune. Efectele sunt dependente de doza, femeile care iau doze suprafiziologiceavand cele mai mari imbunatatiri, comparativ cu placebo. Dar cresterea nivelurilor de testosteron peste limitele naturale nu este recomandat din cauza lipsei cercetarilor pe termen lung si a riscurilor de efecte secundare precum caderea parului si virilizare. 

pastile de slabit

Testosteronul sustine sanatatea metabolica

Testosteronul imbunatateste sensibilitatea la insulina si regleaza glicemia. Are efecte benefice si in functionarea ficatului si stimuleaza tractul gastrointestinal pentru digestie mai buna si detoxifiere. 

Testosteronul protejeaza tesutul mamar

Cand este in echilibru, testosteronul protejeaza tesutul mamar de cancer. Testosteronul permite apoptoza (moarte celulara programata) celulelor canceroase si inhiba dezvoltarea cancerului de san. 

Testosteronul sustine sanatatea sexuala

Terapia de inlocuire a testosteronului poate imbunatati functiile sexuale la femei, mai ales dupa menopauza. Testosteronul poate ajuta cu cateva simptome ale menopauzei, inclusiv sindrom genitourinar. 

Cum este testosteronul produs la femei?

Testosteronul face parte dintr-o clasa de hormoni numiti androgeni. Androgenii sunt considerati hormoni barbatesti dar sunt la fel de importanti si pentru femei, dar in cantitati diferite fata de barbati. Androgenii includ:

  • DHEA-S
  • DHEA
  • Androstenedion
  • Testosteron
  • Dihidrotestosteron

Un sfert din productia de androgeni la femei vine de la ovare, un sfert din glandele suprarenale iar restul este produs periferic, in anumite tesuturi. 

Celulele au receptori de testosteron prin care acesta isi exercita influenta asupra lor. La femei, mare parte din testosteronul aflat in circulatie este transformat in estrogen, prin intermediul unei enzime numite aromataza.

Ce cauzeaza testosteron scazut la femei? 

Multi factori! Stresul si stilul de viata prost, precum somn insuficient, dieta proasta si lipsa exercitiilor fizice pot fi principalii factori care afecteaza femeile, mai ales femeile tinere care nu au ajuns inca la menopauza. 

Alti factori includ dietele restrictive tinute perioade prea lungi de timp, aportul prea mic de calorii, exercitiile fizice in exces. Exista si substante care pot afecta negativ testosteronul, precum anticonceptionalele, opioidele, corticosteroizii, agentii anti-androgenici si terapia cu testosteron oral. Chimioterapia, radiatiile, proasta functionare a ovarelor sau indepartarea chirurgicala a ovarelor, sunt si ei factori contributori. 

Varsta este un factor important. Androgenii incep sa se reduca dupa 30 de ani, continuand pe durata menopauzei. Inca nu se stie daca dupa menopauza nivelurile de testosteron se stabilizeaza. 

antrenament femei acasa

Echilibrarea testosteronului prin stilul de viata

Cea mai eficienta metoda de a imbunatati productia de testosteron la femei este prin gestionarea stresului. Glandele surparenale produc 25% din testosteron, si pot fi afectate usor de stres si o dieta proasta. Iata ce poti face pentru a avea niveluri optime de testosteron.

Dormi bine

Lipsa somnului creste cortizolul (hormonul de stres) si da peste cap glicemia si insulina, ducand la scaderea testosteronului. Fa-ti o rutina de somn (ora de culcare, fara ecrane cu o ora inainte de somn, etc.) si foloseste suplimente la nevoie (melatonina, magneziu). 

Mananca mai ales alimente integrale

Mananca alimentele in forma lor cat mai naturala si include carnuri, fructe de mare, peste, oua intregi si lactate integrale. Asta aduce echilibru hormonal. O dieta sanatoasa furnizeaza si materia prima pentru productia de testosteron. Redu cat poti de mult carbohidratii amidonosi si granele. 

Mediteaza

Mediattia este cea mai puternica unealta pentru reducerea stresului cronic. 

Suplimenteaza-te cu zinc, magneziu si vitamina D

Unii nutrienti au un impact puternic asupra balantei hormonale. Zincul are un efect usor asupra aromatazei, reducand trasferul de testosteron catre estrogen, si reduce inflamatiile care tintesc ovarele si tesutul mamar. 

Magneziul reduce stresul si te ajuta sa dormi mai bine. Iar vitamina D ajuta in mai multe feluri productia de testosteron. Nu numai ca inhiba aromataza, acest prohormon imbunatateste sensibilitatea receptorilor celulari la testosteron.

Antreneaza-te cu greutati

Pe langa reducerea stratului adipos, antrenamentele intense duc la eliberarea de testosteron la femei , resetand raspunsul la stres al corpului. In loc sa petreci ore alergand usor, mai bine antreneaza-te cu greutati provocatoare care lucreaza tot corpul.

Testarea nivelurilor de testosteron la femei

Masurarea testosteronului la femei este complicata pentru ca nivelurile din sange nu arata cat testosteron este activ in tesuturile periferice unde isi exercita actiunea. Mai mult, pentru ca testosteronul "sa functioneze", receptorii celulari pentru acesta trebuie sa sa fie sensibili la el. Cand nivelurile de androgeni la o femeie scad, receptorii isi pierd sensibilitatea, ingreunand actiunea testosteronului ramas in circulatie. 

Cercetatorii recomanda utilizarea de cromoterapie lichida sau gazoasa si teste de spectrometrie de masa in tandem pentru a determina exact nivelurile de testosteron. In cazul analizlor de sange, DHEA-S este cea mai exacta masuratoare care arata starea androgenilor din corp

Terapia de inlocuire a testosteronului la femei

Pentru unele femei, schimbarile stilului de viata nu pot remedia problema (pentru multe este suficient). In cazul acestora poate fi necesara terapia de inlocuire a testosteronului. Conform unui studiu recent, cremele de testosteron pe termen scurt sunt metoda preferata pentru astfel de terapii. Testosteronul oral are mai multe efecte secundare decat alte formule. Ca regula generala, femeile trebuie sa evite dozele surpafiziologice si ar trebui sa ia a zecea parte din dozele recomandate unui barbat. Desigur, o astfel de terapie se face sub indrumarea unui medic specialist.

Referinte

  1. Smith, T., Batur, P. Prescribing testosterone and DHEA: The role of androgens in women. Current Drug Therapy. Cleveland Clinic Journal of Medicine. 2021. 88(1).

 

Articole din aceiasi categorie

Meditatia te ajuta sa te relaxezi si sa arati mai bine Top 5 beneficii ale meditatiei Se spune ca nivelele noastre de stres sunt de 100 de ori mai mari decat ale stramosilor nostrii de acum un secol. Si cum stresul este numit boala secolului 20, se cauta activ metode eficiente de a-l reduce. Meditatia este una din cele mai eficiente. 20 Oct, 2016
7 mituri din lumea fitnessului feminin 7 mituri din lumea fitnessului feminin Lumea fitness-ului este plina de minciuni, dezinformare si concepte depasite. In special cand vine vorba de femeile care fac sport, stratul de minciuni si preconceptii este al naiba de gros. Sa incercam sa facem putina lumina. 21 Feb, 2019
Procente de grasime la femei: un ghid vizual Procente de grasime la femei: un ghid vizual Pentru a intelege mai bine cum arata anumite procente de grasime la femei, am creat acest mic ghid vizual, pentru ca o poza face cat 1000 de cuvinte! 15 Jun, 2023
Hipertrofia la femei si frica de a deveni prea masive Hipertrofia la femei si frica de a deveni prea masive Antrenamentele inteligente sunt la moda si femeile nu se mai tem de a deveni prea puternice. Dar frica de a deveni prea masive este inca prezenta si descurajeaza multe femei sa se antreneze intens. 25 Oct, 2018
4 feluri in care viata moderna te ingrasa 4 feluri prin care viata moderna te ingrasa Incerci sa ai viata unei femei moderne, de cariera, si sa arati bine. Te antrenezi, mananci cum trebuie dar tot te chinui sa progresezi in privinta aspectului fizic. De ce? Tocmai viata moderna si mediul tehnologizat in care traim sunt in lupta cu geneticul tau si te trag inapoi! 08 Sep, 2016
Antrenamente cu greutati pentru femei peste 40 de ani Antrenamente cu greutati pentru femei peste 40 de ani Chiar daca faci sport de mica sau abia te apuci, antrenamentele cu greutati sunt obligatorii pentru o viata sanatoasa. Cand o femeie trece de varsta de 40 de ani, in corp au loc schimbari care afecteaza si felul cum te antrenezi. 21 Oct, 2021
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.