Tribulus creste IGF-1 si atenueaza avariile musculare

Publicat in

Un nou studiu din China arata o alta fata a popularelor suplimente cu tribulus terrestris: capacitatea lor de a creste IGF-1 si de a spori recuperarea muschilor dupa exercitii cu greutati.

Tribulus terrestris este cel mai cunoscut supliment care sustine ca poate creste productia proprie de testosteron. In aceasta privinta parerile sunt impartite si rezultatele mixte. Dar un nou studiu din China a descoperit ca tribulusul are si alte proprietati utile sportivilor.

Studiul in cauza nu este facut pe animale, ca multe alte studii asupra tribulus, nu este platit de firme producatoare de suplimente sportive si nu este facut doar pe sedentari si persoane care nu fac sport, ci la el au participat si boxeri profesionisti, recrutati de la echipa de box a Universitatii Sportive din Shanghai. De aceea acest studiu este unul demn de luat in seama. Si mai interesant este ca cercetatorii au observat efecte reale si practice atunci cand si-au "hranit" subiectii cu 1,25 g/zi de tribulus terrestris standardizat cu un continut de saponine de >40%, cumparat din comert (un produs de la Pronova Biocare din Suedia).

Spre deosebire de alte studii asupra tribulus, care s-au concentrat mai mult asupra testosteronului si uneori dihidrotetosteronului (DHT), studiul chinezilor a investigat efectele extractelor de tribulus terrestris asupra masei musculare, avariilor musculare si performantelor anaerobice la boxeri de performanta si daca aceste efecte se manifesta datorita actiunii asupra androgenilor, IGF-1 si/sau schimbarilor de IGF-1 ori schimbari in nivelele concentratiilor proteinei care leaga IGF-1 (IGFBP-3). Pentru aceasta au impartit boxerii in doua grupuri, unul care doar a facut exercitii fizice, si altul care a facut exercitii fizice si s-a suplimentat cu tribuls terrestris. Ambele grupuri au urmat 3 saptamani de antrenamente de intensitate si 3 saptamani de antrenamente de volum. Intre cele doua perioade a existat o pauza de odihna de 4 saptamani.

Pe langa antrenamentele tehnice specifice boxului, mare parte din antrenamentele de intensitate au fost antrenamente cu greutati, inclusiv antrenamente de forta de doua ori pe saptamana si antrenamente de viteza tot de doua ori pe saptamana. Pentru antrenamentele de volum boxerii au facut exercitii de anduranta (alergare 10000 m in fiecare zi si saritul corzii la intensitate medie-redusa de doua ori pe saptamana), plus alte cateva antrenamente de forta si viteza, similare cu cele din saptamanile intense.

Suplimentele cu tribulus au fost administrate pe cale orala, cate 1,25 g/zi (1250 mg/zi). Inainte de utilziare, suplimentele au fost analizate pentru a li se confirma continutul de saponine. 

Nu toate suplimentele cu tribulus terrestris sunt la fel. Daca ai mai folosit suplimente cu tribulus si nu ai avut rezultate, o cauza poate fi ca nu au continut cantitatile si tipurile bune de saponine. Continutul de 25(R)-Spirostan-3,6,12-trione/25(R)-Spirostan-4-ene-3,12-dione si de saponin A variaza mult in functie de regiunea geografica, clima si ce parte din planta se foloseste la producerea suplimentului. Asa se pot explica rezultatele divergente din multe studii asupra tribulusului.

Evaluarile, inainte si dupa administrarea de tribulus, masei musculare, performantei anaerobe si markerilor sanguini nu au aratat diferente in privinta testosteronului, DHT, masei musculare si IGF-1 total. Pe de alta parte, nivelele de creatin kinaza (CK), proteinei care leaga IGF (IGFBP-3) si puterea absoluta si relativa a subiectilor, au crescut semnificativ mai mult la grupul care s-a suplimentat cu tribulus, fata de grupul de control.

Cercetatorii au speculat ca marirea performantelor si descresterea avariilor musculare vin ca urmare a cresterii disponibilitatii IGF-1 (raportul dintre IGF-1 si IGF1BP-3 este un indicator al nivelelor efective de IGF-1 care nu sunt legate de nimic si sunt active). 

Daca analizam efectele IGF-1 asupra corpului omenesc, in special asupra metabolismului si fibrelor musculare, este logic sa deducem ca efectele observate de cercetatorii chinezi se datoreaza cresterii semnificative a IGF-1 disponibil. 

Deci care este verdictul? Avand in vedere rolul curcial in privinta rezultatelor pe care il joaca concentratiile de saponine dar si regiunea de recoltare si ce parte din planta este folosita, este posibil ca studiile care nu au descoperit niciun efect benefic al tribulusului sa fi folosit un extract de tribulus necorespunzator. Deci nu exista niciun motiv sa ne indoim de rezultatele studiului de fata. Cercetatorii au concluzionat ca "sa iei 1250 mg/zi de extract de tribulus terrestris sporeste recuperarea masei musculare si performantele anaerobe la indivizi antrenati, lucru corelat cu descresterea plasmatica a IGFBP-3 si nu cu cresterea androgenilor". 

Referinte

  1. Antonio, et al. "The effects of Tribulus terrestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males." International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 10 (2000): 208–215.
  2. Berryman, Darlene E., et al. "The GH/IGF-1 axis in obesity: pathophysiology and therapeutic considerations." Nature Reviews Endocrinology 9.6 (2013): 346-356.
  3. Frystyk, Jan. "Exercise and the growth hormone-insulin-like growth factor axis." Medicine and science in sports and exercise 42.1 (2010): 58-66.
  4. Ma, Yiming, Zhicheng Guo, and Xiaohui Wang. "Tribulus Terrestris extracts alleviate muscle damage and promote anaerobic performance of trained male boxers and its mechanisms: Roles of androgen, IGF-1 and IGF binding protein-3." Journal of Sport and Health Science (2015).
  5. Milasius, K., R. Dadeliene, and Ju Skernevicius. "The influence of the Tribulus terrestris extract on the parameters of the functional preparedness and athletes’ organism homeostasis." Fiziol Zh 55.5 (2009): 89-96.
  6. Rogerson, Shane, et al. "The effect of five weeks of Tribulus terrestris supplementation on muscle strength and body composition during preseason training in elite rugby league players." The Journal of Strength & Conditioning Research 21.2 (2007): 348-353.
  7. Wang et al. "Effects of Tribulus terrestris on exercise ability, endocrine and immune functions of over-trained rats." Journal of Shanghai University of Sport 46 (2010).
  8. Yin, Liang, et al. "The Effects of Tribulus Terrestris on the Time of Exhaustion in Rats with High Intensity Training and Its Mechanism." Journal of Shanghai University of Sport 5 (2013).
  9. Zhang, Shuang, et al. "[Effect of gross saponins of Tribulus terrestris on cardiocytes impaired by adriamycin]." Yao xue xue bao= Acta pharmaceutica Sinica 45.1 (2010): 31-36.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.