Ard sprinturile mai multa grasime?

Publicat in

Poate ai auzit si tu ca sprinturile sunt cea mai eficienta si rapida metoda de a slabi. Dar ce sunt mai exact, cum se fac si sunt ele pentru toata lumea?

Sprintingul inseamna sa alergi cat de tare poti pe o anumita distanta sau pentru un anumit interval de timp (de regula ambele relativ scurte). Sprinturile consuma  o groaza de energie dar sunt de scurta durata asa ca organismul nu are timp sa inceapa sa arda din grasimi. In general, sprinturile ard in mare parte glicogen (stocat in muschi si ficat) si glucoza aflata in circulatie

Multi nu stiu exect ce trebuie sa faca pentru a slabi si sunt confuzi cand vine vorba de  alegerea exercitiilor fizice cele mai potrivite pentru asta. Pe scurt, cea mai eficienta si rapida modalitate de a slabi este prin efort de foarte mare intensitate (asa cum sunt sprinturile). Dar tocmai am zis ca sprinturile nu ard multa grasime in timp ce le faci, nu? Ai putina rabdare si citeste in continuare!

Energie pe termen lung

Exercitiile aerobe sunt orice fel de exercitii fizice pe care le poti sustine o perioada lunga de timp, intr-un ritm constant; exemple de astfel de activitati aerobe sunt  joggingul sau mersul pe jos. Corpul foloseste oxigen, glucoza si grasimi pentru a sustine acest fel de efort; se numeste calea metabolica aeroba. Sprinturile nu folosesc calea metabolica aeroba (folosesc calea glicolitica-anaeroba). Dar, dupa ce termini o sesiune de sprinturi (si chiar si intre sprinturi, cand te recuperezi) calea metabolica aeroba intra in actiune. 

Energie intensa

Exerciitile anaerobe precum sprinturile nu necesita oxigen pentru a fi facute. Sursa principala de energie in timpul acestui tip de efort este un compuns numit ATP (adenozin trifosfat), stocat si reciclat in muschi. Corpul are o rezerva finita de ATP, de aceea nu poti sustine eforturi intense mai mult de 10 secunde. In timpul sprinturilor corpul foloseste ATP si glicogen. Pentru sprinturile mai lungi sau orice efort intens de durata mai mare corpul utilizeaza glucoza ca sursa de energie pentru a fabrica mai mult ATP.

EPOC: arderile de dupa

Dupa cateva sprinturi, metabolismul creste pentru a se compensa lipsa de oxigen si pentru a se recupera la starea initiala (de dinainte de a face sprinturile). Acest proces se numaste consum excesiv de oxigen postantrenament (EPOC). Efortul este atat de intens incat corpul arde calorii intr-un ritm accelarat pentru a se reface. In timp ce isi reface celulele si rezervele de energie, principala sursa calorica este din grasimi.

Exista si studii care arata ca efortul de mare intensitate arde mai multe grasimi decat cel de joasa intensitate, constant. Nu in timp ce este facut si pe o perioada de 24 de ore dupa incheierea sa. Exact asta fac sprinturile. Chiar daca nu ard multa grasime cand le faci, stresul pus pe corp si efectul EPOC care urmeaza ard grasimi pentru a se recupera.

Arzi mai eficient grasimile

Multi cred ca daca fac cardio de joasa intensitate, precum sa alerge cu orele pe banda sau sa dea ture dupa ture de stadioane, ard multe grasimi. Chiar daca organismul utilizeaza cam 50% din caloriile arse in timpul acestui efort din grasimi, numarul total de calorii ars este mult mai mic decat la efortul de mare intensitate, care  foloseste 90% din caloriile arse din glucoza. Efectul EPOC cauzat de sprinturi  o sa arda mai multe grasimi dupa incheierea efortului. 

Avantaje din ambele parti

Frecventa si  durata sesiunilor de antrenament au impact mare asupra cantitatii de grasime arsa in timp. Si exercitiile de joasa intensitate pot fi eficiente daca sunt facute cu consecventa si suficient de mult timp. Poblema este ca durata acestui tip de efort trebuie crescuta constant pentru a opri corpul sa se adapteze. 

Sprinturile ard mai multe calorii in cateva explozii de energie care dureaza secunde; exercitiile de anduranta dureaza ore. A interpune sprinturi intre perioade de efort aerob se numeste HIIT (antrenamente pe intervale de mare intensitate) si are avantajele metabolice ale ambelor tipuri de eforturi. 

Daca vrei sa aflii mai multe idei de sprinturi citeste si aceste articole: 

Referinte

  1. ExRx.net: Impact of Exercise Intensity on Body Fatness and Skeletal Muscle Metabolism
  2.  Micah Zuhl, MS and Len Kravit. HIIT vs. Continuous Endurance Training: Battle of the Aerobic Titans.  Jan 26, 2012

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.