Termeni nutritionali care trebuie sa dispara

Publicat in

8 lucrui pe care ar trebui sa incetezi sa le spui despre mancare. Priveste mancarea altfel si vei fi mai sanatos si mai in forma.

Intr-o zi, ceasca de cafea de dimineata este excelenta pentru sanatate. A doua zi, este total nociva pentru ca are prea multe riscuri asociate cu sanatatea. Chiar si persoanele avizate pot fii confuze de atatea cercetari contradictorii si de parerile unor persoane spuse cu voce cat mai tare.

Si cand in peisaj apare si marketingul producatorilor alimentari, si incep sa se foloseasca cuvinte precum "organic" , "natural" sau "light", confuzia creste si mai mult, aceste cuvinte neffind definite in mod clar. 

Iata mai jos opt concepte ale "alimentatiei sanatoase" care ar trebui sa dispara, pentru ca alimentatia sa devina cu adevarat sanatoasa si eficienta in a sustine un corp care face exercitii fizice in mod regulat.

1. Detox

Primul cuvant pe care l-as sterge din vocabularul "alimentatiei sanatoase" ar fii detox, adica detoxifierea. Ideea ca unele alimente vor grabi detoxifierea naturala a corpului este proasteasca. Cea mai buna modalitate de a iti ajuta corpul sa elimine mai repede toxinele este de a baga in el mai putine.

2. Alimente "bune" si alimente "rele"

Nu exista alimente bune si alimente rele. Nu spun ca, cartofii prajiti nu sunt plini de calorii, grasimi si sodiu, sau ca inghetata nu are un continut mare de calorii, dar a spune ca sunt alimente rele provoaca sentimente de vinovatie celor care consuma din cand in cand aceste mancaruri pentru a se simti mai bine. Sa mananci si sa te bucuri de mancare  - chiar daca uneori nu este atat de nutritiva - nu trebuie sa se faca cu vinovatie si remuscari. Mancatul este una din placerile vietii. Si daca inveti sa te bucuri de mancare, poate ca vei putea sa fii mai satisfacut cu mai putina.

Exista alimente potrivite si mai putin potrivite (sau nepotrivite) in functie de momentul cand sunt consumate si de conjunctura. Sa mananci de dimineata pana seara inghetata si cartofi prajiti este cu siguranta nepotrivit. Dar sa te bucuri de o inghetata dupa ce ai participat la o competitie sportiva, sau dupa o serie de antrenamente grele, poate fii chiar benefic si este cum nu se poate mai potrivit.

3. Curat

Totul este despre alimente curate si diete curate, dar nu exista nicio definitie clara a ce inseamna sa mananci curat. Multi sportivi se refera la curat la a manca alimente naturale, integrale si cat mai putine alimente procesate. Are logica, dar de ce sa nu ii spunem alimentatie sanatoasa, in loc de curata. Multi producatori sustin ca alimentele lor procesate sunt facute din ingrediente "curate", asa ca termenul incepe sa se lipseasca de sens. 

4. Low-carb

Un alt termen gresit folosit este low-carb (fara carbohidrati), sau fara zahar. Cei care sustin ca urmeaza o astfel de dieta nu stiu exact ce inseamna. Carbohidratii se gasesc in mai multe grupe alimentare. Exista grame de carbohidrati in paine si produse de panificatie si in fructe, dar si in alte alimente la care nu te-ai gandi ca pot contine carbohidrati, precum iaurtul (si ma refer la cel natural, simplu, fara alte adaosuri). Dupa ce intelegi alimentele, iti dai seama ca low-carb inseamna cu un continut mic de carbohidrati, nu fara carbohidrati.

5. Fara gluten

Multi din cei care ridica in slavi minunile de a manca fara gluten habar nu au ce este glutenul - si in afara de cei care sunt intoleranti la gluten (un procent foarte mic al populatiei), ceilalti nu au niciun beneficiu daca il evita.

6. Fructele au prea mult zahar

Fructele contin cu adevarat zahar natural, dar pe langa zahar mai contin si foarte multe elemente nutritive, precum vitamina C si fibre alimentare. Sa luam un fruct preferat de multi, strugurii. O portie are in jur de 100 de calorii si sunt plini de antioxidanti si vitamina K. Este normal sa iti placa alimentele dulci, si a iti satisface pofta de dulce cu fructe in loc de dulciuri este ceva destept. 

7. Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei

Gresit!  Toate mesele sunt importante, din motive diferite. Fiecare joaca un rol in a te mentine energizat si te ajuta sa te refeaci dupa efortul fizic. 

8. Facut din ingrediente simple

Aceasta sintaxa a devenit o unealta de marketing. Cu totii stim ce inseamna simplu, dar acest simplu a aparut acum si pe rafturile magazinelor. Poate ca alimentele etichetate astfel au un aspect mai intreg si te pot face sa crezi ca sunt mai sanatoase. 
Alimentele simple, care contin un singur ingredient sunt intr-adevar bune: mere, pere, banane, broccoli, nuci, carnuri slabe si peste, ca sa amintesc cateva. Mai simplu de atat nu se poate, si sunt pline de nutrienti benefici. 

Noile alimente "simple " de care vorbesc sunt diferite inghetate, bomboane sau alte alimente procesate, care contin "doar" cateva ingrediente. Problema acestora, chiar daca au doar ingrediente naturale, este ca nu ofera o valoare nutritionala mare. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.