Stimulatoare hormonale vs. steroizi anabolizanti

Publicat in

Poate ca te intrebi care sunt diferentele dintre stimulatoarele hormonale naturale si steroizii anabolizanti. Aici gasesti raspunsurile pe care le cauti.

Multi vor sa isi creasca masa musculara, sa isi ridice libidoul, sau sa compenseze scaderea naturala a testosteronului care apare cu inaintarea in varsta. Astfel de persoane dau peste stimulatoarele hormonale dar si peste steroizi, si multi nu stiu care sunt diferentele, ce sunt steroizii, ce sunt suplimentele naturale de crestere a testosteronului si care sunt deosebirile de baza dintre cele doua.

Exista diferente intre stimulatoarele hormonale si steroizii anabolizanti?

Da, exista diferente foarte mari.

  1. Stimulatoarele hormonale sunt suplimente sportive care ajuta corpul sa produca mai mult testosteron in mod natural.
  2. Steroizii anabolizanti sunt substante sintetice care aduc in corp (prin injectii sau pastile) testosteron sintetic. 

Iar efectele pe care le au in corp sunt diferite, tocmai de la aceste doua diferente de baza.

Mai multe despre steroizi

Steroizii sunt medicamente care pot fi prescrise de doctori pentru a tratat o serie de afectiuni. Dar sunt extrem de utilizati in culturism si sport pentru cresterea masei musculare si fortei, dar si pentru cresterea performantelor fizice. Astfel de practici sunt interzise prin lege in multe tari, iar in toate sporturile de performanta este considerat dopaj.

Steroizii de care vorbim au doua trasaturi de baza:

  • Anabolism. Promoveaza mai ales constructia de tesut muscular. Exista steroizi care au aceasta trasatura mai pronuntata decat altii.
  • Androgenicitate. Promoveaza trasaturile masculine, libidoul, agresivitatea, etc.

Exista steroizi injectabili dar la fel de multi steroizi sunt sub forma orala. In general steroizii orali sunt mai toxici decat cei injectabili (pot afecta negativ ficatul si au un efect negativ mai pronuntat asupra colesterolului). Si stimulatoarele hormonale se gasesc tot sub forma de pastile. Au existat numeroase cazuri in care steroizi in toata regula, dar care nu erau reglementati, au fost vanduti ca si stimulatoare hormonale (Superdrol este un exemplu foarte cunoscut). 

Efectele secundare ale steroizilor

Steroizii anabolizanti, pe langa efectele benefice anabolizante si androgene pot avea si efecte secundare. Nu toti steroizii au aceleasi efecte secundare, si nu toate efectele secundare se manifesta la fel de intens. In joc intra mai multi factori: tipul de steroid folosit, combinarea mai multor steroizi, varsta utilizatorului, predipozitiile genetice, sensibilitatea individuala, dieta, antrenamente, stare de sanatate generala.

Exista persoane care de la cea mai mica doza pot experimenta efecte adverse foarte severe, si la celalalt capat al spectrului sunt cei care si la doze extreme ale unor steroizi foarte toxici nu au aproape niciun efect secundar major. Dar majoritatea cade intre cele doua categorii. Foarte predispusi la efecte secundare sunt adolescentii, a caror dezvoltare hormonala nu s-a incheiat, iar steorizii le pot da peste cap sistemul endocrin.

Pricipalele efecte secundare posibile atunci cand se folosesc steroizi anabolizanti sunt:

  • Atrofierea testiculara.
  • Numar mic de spermatozoizi.
  • Calvitie (la cei predispusi genetic).
  • Disfunctii sexuale.
  • Acnee.
  • Tensiune arteriala crescuta.
  • Ginecomastie (cresterea tesutului mamar).
  • Retentie de apa.
  • Agresivitate crescuta.
  • Hepatotoxicitate.
  • Scaderea severa a colesterolului bun HDL si cresterea celui rau LDL.
  • Insomnii si transpiratii nocturne.

Pe langa acestea, exista o serie de efecte secundare specifice steroizilor contrafacuti sau fabricati in laboratoare underground. Sa pui mana pe steroizi de calitate, originali, este aproape imposibil pentru cineva de rand. Adevarul este ca piata neagra a steroizilor este plina de produse contrafacute si acestea prezinta riscuri chiar mai mari decat steroizii adevarati, tinand mai ales de sterilitate. Mai mult, de cele mai multe ori au o calitate slaba iar efectele anabolizante sunt mult reduse. 

De ce isi asuma multi astfel de riscuri? Pentru ca steroizii functioneaza (daca reusesti sa faci rost de ceva de calitate). Steroizii sunt facuti in laborator. Se ia molecula de testosteron si se fac mici modificari astfel incat sa se obtina proprietati unice, mai anabolice decat tetosteronul natural. Structura steroizilor este modificata si pentru a crea steroizii de designer, acei steroizi nedetectabili, folositi de sportivii profesionisti.

Cele de mai sus reprezinta o descriere foarte succinta a steroizilor anabolizanti. Subiectul este unul complex, care necesita multa informare. Un ciclu de steroizi nu se rezuma doar la a face cateva injectii pe saptamana. Implica si alte substante auxiliare care sa tina sub control efecte secundare, planificarea unei terapii post ciclu si o dieta si antrenmanete cat mai aproape de perfectiune. Daca te intereseaza subiectul poti citi si "Steroizi pentru incepatori" sau "Steroizi pentru prostanaci".

stimulator hormonal

Stimulatoare hormonale

Stimulatoarele hormonale sunt produse naturale. Au aparut din nevoia de crestere a nivelelor de testosteron pe cale naturala, mai ales la cei care inainteaza in varsta. Nivelele maxime de testosteron se ating la 20-21 de ani, apoi sunt intr-un continuu declin. De aceea cineva care ia un stimulator hormonal si are sub 20 de ani nu are rezultate la fel de bune ca cineva de 25 de ani care foloseste un astfel de supliment.  

Pe masura ce inaintezi in varsta si nivelele de testosteron scad capacitatea de a construi masa musculara scade si ea. Pe langa asta apar si simptome precum disfucntii erectile, depresie, energie scazuta, boli cardiovasculare, etc. 

Fie ca esti un culturist care vrea mai multi muschi sau cineva trecut de 30 de ani care vrea sa aibe din nou nivele sanatoase de testosteron, stimulatoarele hormonale functioneaza in acelasi fel:

  • Aduc materiile prime necesare corpului pentru formarea de testosteron.
  • Trimit semnale chimice care declanseaza productia de testosteron.
  • Lupta cu enzimele si hormonii care reduc testosteronul. 
  • Ajuta si la sintetizarea hormonului de crestere uman.
  • Reduc estrogenul.
  • Cresc biodisponibilitatea testosteronului existent eliberandu-l de SHBG (o proteina care se leaga de testosteron si il inactiveaza).

 

stimulatoarele hormonale actioneaza asupra axei HPTA pentru a determina testiculele sa produca mai mult testosteron


Nu exista un singur ingredient care sa faca toate acestea. Stimulatoarele hormonale de regula combina o varietate de ingrediente, in doze sinergetice pentru a obtine efectul dorit. Si cum sunt suplimente sportive, sunt ingrediente naturale, bine tolerate de organism, asa ca nu au efecte secundare. 

Nu toti barbatii vor avea aceleasi efecte benefice ca urmare a utilizarii de stimulatoare hormonale. La fel ca in cazul steroizilor, depinde de organismul fiecaruia, de dieta, de antrenamente, de predispozitii genetice. Non-responderii extremi nu au niciun progres nici macar de la cei mai puternici steroizi. Sunt cazuri foarte rare, dar exista. Natura nu este dreapta! 

Si chiar si cand raspunzi bine la stimulatoarele hormonale, acestea nu aduc rezultatele unor steroizi puternici precum testosteronul enanatat sau cipionat. Daca vrei beneficiile lor, trebuie sa iti asumi riscurile si sa ii folosesti. Nu exista cale de mijloc. 

Dar daca vrei nivele mai mari de testosteron decat ai, functii sexuale mai bune, ceva forta si performante fizice ceva mai bune, fara niciun risc, stimulatoarele hormonale de calitate te pot ajuta mult. In privinta efectelor asupra aspectului fizic si performantelor, steroizii anabolizanti si androgeni nu au egal. Chiar si anabolizantele de generatie nou, SARM (precum Ostarina) nu se compara cu efectele anabolizante ale testosteronului injectabil.

Dar avand in vedere calitatea foarte proasta a ceea ce se gaseste pe piata si riscurile pe care multi nu vor sa si le asume, stimulatoarele hormonale raman cea mai buna varianta in aceasta privinta. Cu exceptia sportivilor de performanta, riscurile si complicatiile utilizarii steroizilor anabolizanti sunt prea mari pentru cei pasionati de sala si sport. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.